województwo: | małopolskie |
powiat: | nowotarski |
gmina: | Jabłonka |
kod i poczta: | 34-480 Jabłonka |
produkcja roślinna: | zboża |
produkcja zwierzęca: | bydło mięsne |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: gospodarowanie wodą, mała retencja, „oszczędne” nawadnianie Rolnictwo precyzyjne :: Racjonalne gospodarowanie na TUZ |
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach
12 285 21 13/14 wew. 254
Gospodarstwo pana Jana Łyś położone jest tuż przy granicy
ze Słowacją, w powiecie nowotarskim, w gminie Jabłonka.
Jest to gospodarstwo ekologiczne zajmujące się hodowlą bydła mięsnego rasy Salers. Wielkość stada mięsnego obejmuje 154 sztuki bydła mięsnego, w tym 111 sztuk objętych kontrolą użytkowości mięsnej; 60 krów matek, w tym 35 szt. pod kontrolą użytkowości
i z pełnym pochodzeniem, 45 jałówek i 30 byczków objętych oceną, 17 cieląt, 2 buhaje rozpłodowe. Powierzchnia gospodarstwa to 29 ha własnych, z czego 3 ha to grunty orne przeznaczone pod uprawę traw oraz 150 ha dzierżawionych, na których znajdują się głównie trwałe użytki zielone. Większość łąk jest pochodzenia naturalnego. Na obszarze 6 ha GO dzierżawionych uprawiana jest mieszanka żyta z wyką lub owies. Zwierzęta w okresie od maja do listopada utrzymywane są całodobowo na pastwisku. Pastwisko podzielone jest na 5 kwater głównych, liczących od 5 do 20 ha, ogrodzonych pastuchem elektrycznym. Dodatkowo wyposażone w poidła rynnowe, do których świeża, bieżąca woda dostarczana jest systemem ciśnieniowym zasilanym ze studni głębinowych. Gospodarstwo dysponuje również zbiornikami do retencjonowania wody wykorzystywanej w przypadku suszy. Na obszarze kwater znajdują się także polowe, drewniane stoły paszowe służące
do zadawania pasz dodatkowych, np. siana czy sianokiszonki.
W sezonie zimowym zwierzęta przebywają w lekkiej, drewnianej oborze wolnostanowiskowej oraz w dwóch wiatach. Żywienie letnie oparte jest o pasze własne i naturalne użytki zielone, uzupełniane sianem, a w okresie zimowym o sianokiszonkę z traw łąkowych, siano łąkowe oraz GPS z owsa i mieszanki żyta z wyką.
W żywieniu stosuje się lizawki solne.