województwo: | warmińsko-mazurskie |
powiat: | nowomiejski |
produkcja roślinna: | sadownicze, inne |
gospodarstwa ekologiczne: | wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw |
wybrane tematy prezentacji: | Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: odmiany tolerancyjne na suszę |
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie
695 550 460
Winnica Sztolcman zajmuje powierzchnię 5 ha.
Pierwsze winorośla sadzone w 2017 roku są na powierzchni 0.8 ha ( w konwersji), nowe nasadzenia z 2022 roku na powierzchni 0.65 ha ( w ekologii). Ponadto w gospodarstwie znajdują się ekologiczne nasadzenia z jabłoni cydrowych o powierzchni 0.30 ha. Pozostała część gospodarstwa utrzymana w ekologii składa się głównie z roślin miododajnych lub zbóż. Gospodarstwo prowadzone jest w duchu bioróżnorodności, zachowując miejsca takie jak miedze czy okolice stawu i winnic w stanie naturalnym.
Produkcja win rozpoczęła się w 2020 roku i są to wina wytrawne spokojne: białe, różowe i czerwone, oraz musujące białe i różowe. Produkowane wina są niskointerwenecyjne, co oznacza, iż do ich produkcji nie stosujemy środków chemicznych, poza pirosiarczynem do stabilizacji. Stosowane drożdże także są ekologiczne, wegańskie i neutralne, czyli takie, które nie wpływają na profil smakowy czy zapachowy wina.
Dodatkowo w gospodarstwie produkowany jest od 2023 roku cydr jakościowy, co oznacza że jest produkowany tylko z moszczu jabłkowego i drożdży, stabilizowany pirosiarczynem.
Dodatkowo w gospodarstwie produkowane są octy kwiatowe i owocowe z roślin z własnego gospodarstwa lub sąsiedniego lasu. Octy są produkowane z użyciem jakościowego miodu i wody.
Od 2021 roku w winnicy prowadzone są spotkania enoturystyczne, gdzie przedstawiana jest historia powstania winnicy, przybliżany jest kalendarz prac na winnicy, a w trakcie degustacji przekazywane są informacje o procesie produkcji win.