województwo: małopolskie
powiat: wielicki
gmina: Wieliczka
kod i poczta: 32-020 Pawlikowice
produkcja roślinna: sadownicze, inne
gospodarstwa ekologiczne: wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: Zakład przetwórczy
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

Rolnictwo precyzyjne

:: Zastosowanie nowych technologii

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

:: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania

:: odmiany tolerancyjne na choroby, szkodniki

Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice
Klaudia Bigaj
Specjalista Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa
klaudia.bigaj@modr.pl

12 285 21 13/14 wew. 254

Data wpisu 20.08.2024

Na Małopolskim Szlaku Winnym, u podnóża Karpat położona jest unikatowa na skalę Polski winnica, której Solne Miasto użyczyło swojej nazwy. W 2013 roku z 8000 krzewów winorośli powstała na światowym poziomie pierwsza biodynamiczna
i ekologiczna Winnica Wieliczka  w Pawlikowicach, zaledwie
3 km od kopalni soli w Wieliczce i 10 km od Krakowa.
Wszystkie odmiany uprawianej w winnicy winorośli pochodzą
z odmian szlachetnych tzw. vitis vinifera. Dziś rośnie już tutaj prawie 30 tys. krzewów z odmian Chardonnay, Riesling, Merlot, Cabernet, Muskat, Gruener Veltlinera i Pinot nuir.
Winnica znajduje się na 15 hektarowej działce  na słonecznym wzgórzu o wystawie południowej i południowo-zachodniej.  Stanowi ona jedynie część upraw prowadzonych
w gospodarstwie. Pozostały teren zajmują uprawy lnu, słonecznika, gryki oraz stary jabłoniowy sad, co pozawala zachować bioróżnorodność. Działania te mają na celu zapobiec monokulturze, a w konsekwencji ograniczyć możliwość występowania chorób, jak i szkodników w uprawach. Winnica Wieliczka została założona przez Państwa Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę. Założyciele winnicy, należą do grona miłośników wina starających się o przywrócenie dawno zapomnianemu winiarstwu Polski miejscena winiarskiej mapie świata.
Współwłaściciele posiadają bogate doświadczenie
i kompetencje w prowadzeniu winnicy i winiarni. Pani Agnieszka Rousseau jest jedną z najbardziej znanych na świecie polską enolożką, która produkcją wina zajmuje się od ponad dwudziestu lat. Doradzała w winnicach we Francji, Nowej Zelandii, Australii, Szwajcarii, Indiach, Rosji, Rumunii i Polsce.
Jest zdobywczynią pond 200 medali na najbardziej prestiżowych konkursach winiarskich świata.
Z kolei Pan Piotr Jaskóła jest z wykształcenia leśnikiem, ekologiem oraz specjalistą w zakresie prawa winiarskiego, którego wiedza i determinacja pozwoliły na realizację niespotykanych projektów winiarskich, min. zmian w ustawie winiarskiej. Zdobywca licznych medali i nagród na wielu konkursach winiarskich w Polsce. Posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie uprawy winorośli i produkcji wina.
Wiedza, doświadczenie i pokora wobec natury sprawiają,
że winnica z winiarnią tworzą razem niezwykły organizm, którego owoce cieszą najbardziej wymagające kubki smakowe.

Poza samym winem i degustacją winnica oferuje także bardzo rozbudowany i nietuzinkowy program enoturystyczny
z możliwością osobistego zaangażowania się w prace przy uprawie winnicy i produkcji wina.

Miejsce to, poza zapierającymi dech widokami sięgającymi Tatr i Babiej Góry oferuje eventy, degustacje i pikniki
oraz możliwość organizacji przyjęć weselnych.
Każda z uprawianych tam roślin pozytywnie wpływa
na środowisko, a Państwo Agnieszka i Piotr wykorzystują
i wytwarzają z nich cydr, słodycze oraz kosmetyki.
Wyjątkowość i wysoką jakość osiągnięto dzięki miłości, wytrwałości i szaleństwu, bez którego winiarstwo nie byłoby możliwe.