województwo: | lubelskie |
powiat: | włodawski |
gmina: | Hanna |
kod i poczta: | 22-220 Hanna |
produkcja roślinna: | zboża, warzywa, inne |
produkcja zwierzęca: | pozostałe przeżuwacze |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), :: Sprzedaż bezpośrednia |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne |
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli
601 584 916
Gospodarstwo Państwa Beaty i Romualda Perepeczo znajduje się w miejscowości Konstantyn, w Gminie Hanna, w powiecie włodawskim. Powierzchnia gospodarstwa to około 30 ha, z czego 24 ha stanowią użytki rolne. Uprawiany jest owies, mieszanka zbożowa i mieszanka strączkowo-zbożowa, gryka, lnianka siewna i cukinia, oraz inne warzywa na własne potrzeby. Prawie 6 ha stanowią trwałe użytki zielone. W gospodarstwie hodowane są kozy z przeznaczeniem na mleko, oraz kury nioski. Głównym kierunkiem prowadzonej działalności jest przetwórstwo mleka koziego.
Kozy hodowane w gospodarstwie są to mieszańce wzbogacane cechami ras saaneńskiej i toggenburskiej. Kozy przebywają w budynkach inwentarskich, mają też dostęp do obszernego wybiegu i pastwiska. Dodatkowo żywione są sianem, słomą gryczaną i ziarnem gryki, słomą z lnianki, resztkami warzyw, pokrzywą, sianem z koniczyny. Ich przysmakiem są gałązki sosnowe.
Gospodarstwo podlega systemowi rolnictwa ekologicznego od 2004 roku. W 2006 roku zakończyło okres przestawiania gruntów. Pierwsza koza została zakupiona w 2013 roku i od tego czasu stado jest systematycznie powiększane. Obecnie liczy około 50 sztuk kóz. Od 2017 roku Pani Beata sprzedaje swoje produkty w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. W 2017 roku rozpoczęła także przetwórstwo ekologicznego mleka pod kontrolą jednostki certyfikującej.
Pani Beata sama zajmuje się przetwarzaniem mleka. Do produkcji serów z dodatkami używane są wyłącznie produkty ekologiczne z własnego gospodarstwa, lub z innych gospodarstw ekologicznych po uprzednim sprawdzeniu certyfikatu dostawcy.
Asortyment produkowanych serów jest bardzo szeroki, a pani Beata dodatkowo systematycznie poszerza swoją ofertę. Obecnie w sprzedaży są ekologiczne sery kozie świeże z rokitnikiem i wanilią, podpuszczkowe z ziołami, w winie, z warzywami, wędzony, twarogowe, w typie camembert „Białowąs” i „Staruch”, w typie paneer, w typie ricotta. Prowadzona jest także sprzedaż jogurtu naturalnego koziego, serwatki koziej, siary koziej. Godny podkreślenia jest fakt, że Pani Beata sama nauczyła się przetwórstwa mleka, udoskonalając i opracowując własne receptury. Dzięki niezwykłej pracy i wyczuciu doskonale skomponowała smaki i dobrała surowce do produkowanych serów. Nadal eksperymentuje z dodatkami i planuje wprowadzenie nowych rodzajów sera.
Mleko kozie używane do produkcji serów poddawane jest badaniom co 2 tygodnie.
Sery i produkty mleczne oraz warzywa są sprzedawane w ramach RHD bezpośrednio w gospodarstwie, oraz na eko-targu EcoGala w Lublinie. Zdarza się, że możliwości produkcyjne gospodarstwa nie są w stanie sprostać zapotrzebowaniu klientów.
Gospodarstwo położone jest niedaleko granicy polsko-białoruskiej, w bardzo cichym i spokojnym regionie. Otoczone jest lasami, łąkami i polami uprawnymi. Gospodarze dbają o nieprodukcyjne elementy środowiska- na terenie gospodarstwa zachowane jest oczko wodne. W miedzach zachowane są zadrzewienia i zakrzaczenia. Również najbliższe otoczenie domu jest wyjątkowo zadbane- wśród krzewów, kwiatów i ziół znajdują się elementy nawiązujące do kóz- pasji i sposobu na życie. Poziom dbałości o piękne elementy i detale odzwierciedla charakter Państwa Perepeczo i troskę o najmniejsze szczegóły: nie tylko w ogrodzie, ale także we własnoręcznie przygotowywanych produktach.
W 2021 roku gospodarstwo zostało laureatem etapu wojewódzkiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne.