województwo: lubelskie
powiat: włodawski
gmina: Hanna
kod i poczta: 22-220 Hanna
produkcja roślinna: zboża, warzywa, inne
produkcja zwierzęca: pozostałe przeżuwacze
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), :: Sprzedaż bezpośrednia
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

:: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli

Pożowska 8, 24-130 Końskowola
Anna Szymanek
Stażysta specjalista ds. ochrony środowiska
aszymanek@lodr.konskowola.pl

601 713 967

Data wpisu 15.02.2023

Gospodarstwo Państwa Beaty i Romualda Perepeczo znajduje się w miejscowości Konstantyn, w Gminie Hanna, w powiecie włodawskim. Powierzchnia gospodarstwa to około 30 ha, z czego 24 ha stanowią użytki rolne. Uprawiany jest owies, mieszanka zbożowa i mieszanka strączkowo-zbożowa, gryka, lnianka siewna i cukinia, oraz inne warzywa na własne potrzeby. Prawie 6 ha stanowią trwałe użytki zielone. W gospodarstwie hodowane są kozy z przeznaczeniem na mleko, oraz kury nioski. Głównym kierunkiem prowadzonej działalności jest przetwórstwo mleka koziego.

Kozy hodowane w gospodarstwie są to mieszańce wzbogacane cechami ras saaneńskiej i toggenburskiej. Kozy przebywają w budynkach inwentarskich, mają też dostęp do obszernego wybiegu i pastwiska. Dodatkowo żywione są sianem, słomą gryczaną i ziarnem gryki, słomą z lnianki, resztkami warzyw, pokrzywą, sianem z koniczyny. Ich przysmakiem są gałązki sosnowe.

Gospodarstwo podlega systemowi rolnictwa ekologicznego od 2004 roku. W 2006 roku zakończyło okres przestawiania gruntów. Pierwsza koza została zakupiona w 2013 roku i od tego czasu stado jest systematycznie powiększane. Obecnie liczy około 50 sztuk kóz. Od 2017 roku Pani Beata sprzedaje swoje produkty w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. W 2017 roku rozpoczęła także przetwórstwo ekologicznego mleka pod kontrolą jednostki certyfikującej.

Pani Beata sama zajmuje się przetwarzaniem mleka. Do produkcji serów z dodatkami używane są wyłącznie produkty ekologiczne z własnego gospodarstwa, lub z innych gospodarstw ekologicznych po uprzednim sprawdzeniu certyfikatu dostawcy.

Asortyment produkowanych serów jest bardzo szeroki, a pani Beata dodatkowo systematycznie poszerza swoją ofertę. Obecnie w sprzedaży są ekologiczne sery kozie świeże z rokitnikiem i wanilią, podpuszczkowe z ziołami, w winie, z warzywami, wędzony, twarogowe, w typie camembert „Białowąs” i „Staruch”, w typie paneer, w typie ricotta. Prowadzona jest także sprzedaż jogurtu naturalnego koziego, serwatki koziej, siary koziej. Godny podkreślenia jest fakt, że Pani Beata sama nauczyła się przetwórstwa mleka, udoskonalając i opracowując własne receptury. Dzięki niezwykłej pracy i wyczuciu doskonale skomponowała smaki i dobrała surowce do produkowanych serów. Nadal eksperymentuje z dodatkami i planuje wprowadzenie nowych rodzajów sera.

Mleko kozie używane do produkcji serów poddawane jest badaniom co 2 tygodnie.

Sery i produkty mleczne oraz warzywa są sprzedawane w ramach RHD bezpośrednio w gospodarstwie, oraz na eko-targu EcoGala w Lublinie. Zdarza się, że możliwości produkcyjne gospodarstwa nie są w stanie sprostać zapotrzebowaniu klientów.

Gospodarstwo położone jest niedaleko granicy polsko-białoruskiej, w bardzo cichym i spokojnym regionie. Otoczone jest lasami, łąkami i polami uprawnymi. Gospodarze dbają o nieprodukcyjne elementy środowiska- na terenie gospodarstwa zachowane jest oczko wodne. W miedzach zachowane są zadrzewienia i zakrzaczenia. Również najbliższe otoczenie domu jest wyjątkowo zadbane- wśród krzewów, kwiatów i ziół znajdują się elementy nawiązujące do kóz- pasji i sposobu na życie. Poziom dbałości o piękne elementy i detale odzwierciedla charakter Państwa Perepeczo i troskę o najmniejsze szczegóły: nie tylko w ogrodzie, ale także we własnoręcznie przygotowywanych produktach.

W 2021 roku gospodarstwo zostało laureatem etapu wojewódzkiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne.