województwo: podkarpackie
powiat: bieszczadzki
gmina: Ustrzyki Dolne
kod i poczta: 38-700 Ustrzyki Dolne
produkcja roślinna: warzywa, zioła, sadownicze
produkcja zwierzęca: drób
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo
wybrane tematy prezentacji:

Rolnictwo precyzyjne

:: Uprawy sterowane (owoce, warzywa)

:: Uprawy pod osłonami

Inne

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: AGROLIGA
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

36-040 Boguchwała, ul. Suszyckich 9
Dariusz Kamiński
Główny specjalista d.s. przedsiębiorczości i wiejskiego gospodarstwa domowego
dariusz.kaminski@podrb.pl

723 977 393
17 87015 57

Data wpisu 7.06.2022

Katarzyna i Mirosław Krupowie, wicemistrzowie AgroLigi 2021 w kat. ROLNICY, od ponad 12 lat aktywnie zajmują się promocją regionu Bieszczad. Włączają się w inicjatywy i działania związane m. in. z turystyką, kulturą i dziedzictwem kulturowym, a także sportem, nauką, ekologią i ochroną zdrowia. Z wielką pasją i zaangażowaniem prowadzą w Ustrzykach Dolnych „Gościniec Pod Małym Królem”, gdzie w sposób szczególny chcą przybliżać Bieszczady turystom, którzy zawitają w ich progi.
W 2015 roku zrodził się pomysł zakupu terenu byłego PGR, aby stworzyć wyjątkowe miejsce na mapie Bieszczad, które stanie się odpowiedzią na potrzeby wyrażane przez coraz liczniej odwiedzających ten region turystów. Z wielu pomysłów pierwszym było stworzenie ogrodu z możliwością zakupów z gwarancją świeżości.
Tak powstała plantacja borówki amerykańskiej, która zajmuje około 3 ha powierzchni. Znajdują się tu również krzewy derenia jadalnego, śliwy i czarnego bzu. Następnym etapem było powstanie dużego ogrodu warzywnego, gdzie z myślą o najmłodszym pokoleniu, skupiali się na tym, aby pokazać etapy i naturalne sposoby produkcji warzyw i owoców.
W 2018 r. otworzyła się przed nimi możliwość zbudowania Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego. Postawili sobie za zadanie stworzenia obiektu, który spełniałby najwyższe standardy związane z produkcją spożywczą, a jednocześnie pozwolił zachować tradycyjne metody jej przetwarzania. Wyposażyli w najnowszą linię technologiczną przetwórstwa owocowo-warzywnego, sprzęt niezbędny do konfekcjonowania miodu, a także suszarnię. Dodatkowo w budynku Inkubatora powstała sala edukacyjna ze sprzętem multimedialnym, w której istnieje możliwość przeprowadzania warsztatów, konferencji i wykładów.
Dzięki wspomnianym działaniom w 2020 roku, udało się stworzyć własną markę produktów pod nazwą Bieszczadzki Ogród, a zaplecze w postaci plantacji i ogrodu pozwala w 100% dostarczyć materiał, który wykorzystywany jest w przetwórstwie bieszczadzkich produktów.
Inkubator dla okolicznych mieszkańców i lokalnych producentów oferuje pomoc, otwierając przed nimi możliwość stworzenia, produkcji i promocji produktów pod marką własną lub Bieszczadzkiego Ogrodu.
Naturalną konsekwencją ich działań i rozwoju w kolejnym etapie było stworzenie miejsca, gdzie całe rodziny będą mogły spędzić wspólnie i konstruktywnie czas. Na dzień dzisiejszy goście, turyści i okoliczni mieszkańcy mogą nie tylko zrobić zakupy w ogrodach, ale przede wszystkim wziąć udział w zajęciach edukacyjnych dla dzieci, ukazujące ile pracy jest potrzebne, aby uzyskać plon, prezentowane są poszczególne etapy i sposoby uprawy warzyw i owoców oraz hodowli zwierząt gospodarskich – w zagrodzie są kury, kaczki, króliki, a w najbliższym czasie planują również zakup alpak. Dla nieco starszych organizują warsztaty z produkcji poszczególnych produktów, które znajdują się w ofercie Bieszczadzkiego Ogrodu. Podczas zajęć omawiane są w teorii i praktyce sposoby pozyskiwania ziół, owoców i warzyw do przygotowania najlepszej jakości przetworów.