województwo: małopolskie
powiat: tatrzański
gmina: Poronin
kod i poczta: 34-521 Ząb
produkcja zwierzęca: bydło mleczne, owce
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona), :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), :: Sprzedaż bezpośrednia
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

Rolnictwo precyzyjne

:: Racjonalne gospodarowanie na TUZ

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice
Klaudia Bigaj
Specjalista Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa
klaudia.bigaj@modr.pl

12 285 21 13/14 wew. 254

Data wpisu 16.06.2025

W malowniczej okolicy, na Podhalu, w najwyżej położonej miejscowości w Polsce w Zębie znajduje się ekologiczne gospodarstwo o powierzchni około 20 hektarów państwa Janiny i Bolesława Bobak. To wyjątkowe, rodzinne miejsce
z tradycją sięgającą lat 90, prowadzone z pokolenia
na pokolenie, łączy szacunek do natury z pasją do hodowli
i przetwórstwa, oferując wyjątkowe produkty, które cieszą się uznaniem konsumentów i jurorów konkursów w całej Polsce. Powierzchnia gospodarstwa obejmuje około 20 hektarów trwałych użytków zielonych. Całość prowadzona w systemie rolnictwa ekologicznego – bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.

W gospodarstwie hodowane są owce rasy mieszanej
(górska i lacaune) w liczbie 30 sztuk oraz 16 sztuk bydła mlecznego ras simentalskiej i czerwono-białej. Zwierzęta żywione są wyłącznie paszami pochodzącymi z własnych użytków rolnych, co przekłada się na wysoką jakość mleka. Gospodarstwo posiada zarejestrowany MLO (Marginalna, Ograniczona i Lokalna działalność) oraz RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), a także własną przetwórnię i wędzarnię. Dzięki temu możliwa jest pełna kontrola nad całym procesem produkcji – od pastwiska po gotowy produkt. W ofercie znajdują się tradycyjne sery (świeże, dojrzewające, wędzone),
sery z dodatkiem ziół (m.in. czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka), twarogi, jogurty oraz masło. Z powodzeniem zajmują się wyrobem tradycyjnych serków owczych – oscypków, a także bundzu – łagodnego sera z owczego mleka.  Wszystkie produkty są wytwarzane ręcznie, bez konserwantów
i sztucznych dodatków. Sprzedaż odbywa się bezpośrednio
w gospodarstwie oraz na Targu Pietruszkowym w Krakowie, gdzie produkty Bobaków cieszą się dużym uznaniem. Gospodarstwo należy do Małopolskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych „Natura”. Wielokrotnie zdobywało nagrody i wyróżnienia zarówno za wysoką jakość swoich wyrobów, jak i za całokształt działań na rzecz rolnictwa ekologicznego.
To miejsce, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnym podejściem do ekologii, a każda kropla mleka i każdy kawałek sera mają swoją historię. Ekologia, tradycja i serce – to przepis Państwa Bobaków na wyjątkowe produkty.

Powiat: Tatrzański, gmina: Poronin

Ul. Potoczki 26, 34-521 Ząb

Telefon: 660 291 385