województwo: | małopolskie |
powiat: | gorlicki |
gmina: | Sękowa |
produkcja zwierzęca: | bydło mięsne, trzoda chlewna |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
inne rodzaje aktywności: | :: MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona), :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), :: Sprzedaż bezpośrednia |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu Inne |
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach
12 285 21 13/14 wew. 254
Gospodarstwo pana Marcina Wójcika położone jest w Beskidzie Niskim.
Jest to gospodarstwo ekologiczne zajmujące się hodowlą bydła mięsnego rasy limousine. Obecnie utrzymuje około 30 matek w stadzie podstawowym. Powierzchnia gospodarstw to ok. 96 ha, z czego 82 ha to użytki zielone, a pozostałe to lasy i zadrzewienia. Produkcja prowadzona jest w oparciu o pasze własne, naturalne użytki zielone charakteryzujące się bardzo dużą bioróżnorodnością. Znajduje się tu wiele roślin chronionych, liczne gatunki dzikiego ptactwa i jeleniowatych. Mięso z gospodarstwa jest sprzedawane na Targu Pietruszkowym w Krakowie i Bio Bazarze w Warszawie.
W gospodarstwie realizowane są praktyki z zakresu agroleśnictwa. Agroleśnictwo to zrównoważony sposób użytkowania ziemi, w którym wykorzystywana jest wiedza z zakresu rolnictwa i leśnictwa, w celu zoptymalizowania efektów ekonomicznych i ekologicznych produkcji żywności przy równoczesnej produkcji biomasy drzewnej. Znajdziemy tu przeciwwietrzne zadrzewienia pasowe. Na pastwiskach sadzone są stare odmiany drzew owocowych (jabłoni i gruszy), a wokół kwater żywopłoty z głogu jednoszyjkowego stanowiące barierę dla wypasanych zwierząt. Zadrzewienia pełnią funkcję ochronną, biocenotyczną i produkcyjną. Stanowią też schronienie dla wypasanego bydła.
Rolnik realizuje w swoim gospodarstwie różne projekty we współpracy z ośrodkami naukowymi takimi jak IUNG w Puławach, Uniwersytet Rzeszowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sanoku.