województwo: | mazowieckie |
powiat: | piaseczyński |
gmina: | Tarczyn |
kod i poczta: | 05-555 Rembertów |
produkcja roślinna: | sadownicze |
gospodarstwa ekologiczne: | wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny) |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: odmiany tolerancyjne na choroby, szkodniki |
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
663 270 058
lub 48/332 39 73
Rodzinne gospodarstwo założone około 1860 roku w Rembertowie – gmina Tarczyn. Gospodarstwo położone jest 30 kilometrów na południe od Warszawy. Profesjonalna produkcja sadownicza została tu wprowadzona w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Od lat siedemdziesiątych jest to gospodarstwo zajmujące się wyłącznie produkcją sadowniczą – uprawą czereśni, wiśni, śliw, gruszy i jabłoni. Praktyki rolnictwa ekologicznego zostały wdrożone w całym gospodarstwie w 2016 roku. Pierwsze certyfikaty ekologiczne zostały wydane w 2018 roku. Gospodarstwo posiada także tereny nieprodukcyjne takie jak: las, staw, trwałe użytki zielone oraz zadrzewienia śródpolne.
Świeże owoce pochodzące z gospodarstwa sprzedawane są w ramach sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego. Odbiorcami są hurtownie produktów ekologicznych, sklepy (zarówno sieci marketów jak i małe sklepy spożywcze), kooperatywy spożywcze i klienci indywidualni. Owoce przeznaczone dla przemysłu sprzedawane są do przetwórni w kraju i za granicą. Sprzedaż jest także prowadzona z wykorzystaniem serwisów i stron internetowych, zarówno zewnętrznych jak i konsorcjów w których gospodarstwa uczestniczą w programie Krótkich Łańcuchów Dostaw.
W ramach poszerzenia oferty dla klientów właściciele gospodarstwa z własnych owoców produkują soki owocowe w opakowaniach szklanych bądź bag-in-box. Niekiedy ofertę uzupełniają inne proste przetwory.
Właściciel gospodarstwa Pan Hubert Filipiak jest bardzo mocno zaangażowany w propagowanie i promocję rolnictwa ekologicznego. Promuje swoją działalność występując w telewizji i udzielając wywiadów w różnych mediach. W swoim gospodarstwie przyjmuje także szkoły i przedszkola, upowszechniając w ten sposób wiedzę o produkcji żywności ekologicznej, krzewiąc wiedzę przyrodniczą – w której specjalizuje się jako absolwent Międzywydziałowego Studium Ochrony Środowiska SGGW w Warszawie.
Za swoją działalność odznaczony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi medalem “Zasłużony dla rolnictwa” 2019 r. W swoim regionie właściciel gospodarstwa wygrał w plebiscycie “Rolnik roku 2020”.