| województwo: | zachodniopomorskie |
| powiat: | świdwiński |
| gmina: | Połczyn-Zdrój |
| kod i poczta: | 78-320 Połczyn-Zdrój |
| produkcja roślinna: | zboża, strączkowe, warzywa, inne |
| produkcja zwierzęca: | bydło mięsne, konie, owce |
| gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
| inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny) |
| wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne |
| Posiadane certyfikaty i znaki jakości: | QMP (system gwarantowania jakości mięsa wołowego) |
| osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego, Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne, Nasze Kulinarne Dziedzictwo |
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
510 945 597
„Folwark Biernów Park” jest gospodarstwem rodzinnym prowadzonym od ponad 60 lat.
Położone jest po obu stronach Rzeki Bukowa w powiecie świdwińskim, w województwie zachodniopomorskim. Na terenie gminy Połczyn Zdrój w Ostrym Bardzie i na terenie gminy Rąbino w Biernowie.
W 2007 roku zakupiono zdewastowane centrum dawnego PGR Biernów składającego się z budynków i parku. Dzięki pozyskanym środkom z Unii Europejskiej gospodarstwo zostało zmodernizowane i powiększone. Obecnie funkcjonuje na areale 162 hektarów jako certyfikowane gospodarstwo ekologiczne.
W 2022 roku została zrewitalizowana piwnica po byłej gorzelni na potrzeby społeczności lokalnej. W miejscu gdzie zarwany był strop nad piwnicą gorzelni powstał przepiękny i nietuzinkowy ogród różany.
Właściciele doceniając walory przyrodnicze i kulturowe miejscowości Biernów dokonali rewitalizacji parku podworskiego: nasadzono ponad 1500 drzew i krzewów, utworzono ogród bylinowy o powierzchni 350 m2, wybudowano altanę całoroczną oraz poprawiono meliorację.
Modernizacja parku sprawiła, że „Folwark Biernów-Park” stał się również ogólnodostępnym miejscem spotkań mieszkańców powiatu i turystów. Pełni on również funkcję edukacyjną. Na terenie folwarku zostały zrewitalizowane i zarybione stawy, (karp, węgorz, szczupak, lin, karaś).
Pełnią one nie tylko funkcję łowiska, ale przede wszystkim zbiornika retencyjnego. Stawy zasilane są tylko z wód melioracyjnych, a ich woda nie odpływa do żadnego zbiornika.
W wyremontowanym budynku po PGR powstała obora o powierzchni 1100 m2, dostosowana do współczesnych wymagań dobrostanu zwierząt, Zmodernizowano praktycznie całą infrastrukturę.
Główną gałęzią produkcyjną gospodarstwa jest hodowla bydła mięsnego rasy „Limousine”.
Gospodarstwo posiada certyfikację na następujące produkty ekologiczne:
bez czarny, gruszki, jabłka, malina jesienna, mięta pieprzowa, owies, płatki dzikiej róży, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, rokitnik zwyczajny, siano, sianokiszonka, sianokiszonka z lucerny siewnej, suszone owoce róży dzikiej, sianokiszonka z mieszanki wieloletniej traw z bobowatymi, śliwki, zielonka, żyto ozime.
Gospodarstwo stawia na dywersyfikację kanałów dystrybucji produktów ekologicznych. Są one sprzedawane: w ramach RHD, podczas festynów, imprez plenerowych, targowisk lokalnych, prezentowane na różnego rodzaju targach.
Gospodarstwo zostało nagrodzone m.in. w konkursach:
• Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, „Perła”
• Najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „Ekologia – Środowisko”
• Konkurs Ogólnopolski KRiR „Rolniczki motorem innowacji w Polsce”
• Konkurs Kulinarny „Leśne Smaki”
