województwo: | śląskie |
powiat: | cieszyński |
gmina: | Brenna |
kod i poczta: | 43-438 Brenna |
produkcja roślinna: | inne |
produkcja zwierzęca: | drób, konie, owce |
inne rodzaje aktywności: | Agroturystyka, Inne |
wybrane tematy prezentacji: | :: Racjonalne gospodarowanie na TUZ Inne |
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
792 275 002,
33 827 34 49
Rodzinne gospodarstwo agroturystyczne prowadzone przez rodzinę Państwa Cieślar znajduje się w miejscowości Brenna w powiecie cieszyńskim. Gospodarstwo to zlokalizowane jest na terenach podgórskich i znajduje się w otoczeniu pól i lasów. Wyjątkowa lokalizacja gospodarstwa sprzyja długim spacerom i daje możliwość podziwiania piękna przyrody.
Powierzchnia gospodarstwa stanowi około 20 hektarów i są to głównie trwałe użytki zielone stanowiące bazę pokarmową dla utrzymywanych zwierząt oraz powierzchnie leśne. Oprócz produkcji roślinnej -TUZ- właściciele utrzymują również zwierzęta m.in. na cele prowadzonej w gospodarstwie działalności edukacyjnej. Do utrzymywanych zwierząt należą: konie- 6 sztuk, 4 krowy, owce- 13 sztuk, 2 kozy oraz drób (kaczki, kury, indyki i gęsi – łącznie około 40 sztuk).
Działalność agroturystyczna w gospodarstwie prowadzona jest od około 20 lat, natomiast zagroda edukacyjna ok. 8 lat. Gospodarstwo jest również jednym z podmiotów wpisanych do „Szlaku Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego”.
W ramach działalności agroturystycznej i edukacyjnej w gospodarstwie przyjmowane są grupy dzieci, organizowane są szkolenia firmowe, spotkania emerytów czy inne imprezy okolicznościowe. Dodatkowo prowadzona jest nauka jazdy konnej oraz strzelanie z łuków.
W gospodarstwie znajduje się wypożyczalnia rowerów elektrycznych, zadaszony grill z placem zabaw oraz bawialnia dla dzieci.
Ponadto, co roku organizowane jest wiosenne Smażenie Wajeśnicy na 1000 jaj oraz lipcowe Mistrzostwa Górali Karpackich w Koszeniu Łąki Kosą.
Gospodarstwo zostało uhonorowane wieloma nagrodami m.in.:
– I miejsce w Wojewódzkim Konkursie na „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne” w 2016r.;
– I nagroda w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” za kiełbasę baranią- 2016r.
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej: https://u-gazdy.pl/