województwo: świętokrzyskie
gmina: Raków
kod i poczta: 26-035
produkcja roślinna: zboża, okopowe, strączkowe, oleiste
produkcja zwierzęca: bydło mleczne, bydło mięsne
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

26-200 Końskie, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30
Jarosław Nowak
Starszy specjalista ds. technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa
jaroslaw.nowak@sodr.pl

789 238 154

Data wpisu 5.11.2025

Gospodarstwo ekologiczne – Jakub Chudzik w Zalesiu.

W miejscowości Zalesie, w gminie Raków, znajduje się gospodarstwo prowadzone przez Pana Jakuba Chudzika, specjalizujące się w ekologicznej produkcji zwierzęcej i roślinnej.

W ramach produkcji zwierzęcej gospodarz utrzymuje około 10 sztuk bydła rasy polska czerwona, natomiast część roślinna obejmuje powierzchnię około 22 ha. Uprawiane są tam lucerna na kiszonkę, trawy, trwałe użytki zielone (TUZ-y) oraz zboża takie jak orkisz, żyto i owies.

W gospodarstwie funkcjonuje również pasieka licząca 20 rodzin pszczelich, a całość wspierana jest przez nowoczesny park maszynowy i urządzenia rolnicze, które umożliwiają sprawną i efektywną pracę.

W 2024 roku Pan Jakub przeprowadził demonstracyjną uprawę rzepaku metodami ekologicznymi, przeznaczając uzyskane ziarno na produkcję oleju. Zdobyte doświadczenie planuje wykorzystać, wprowadzając rośliny oleiste do płodozmianu, co w przyszłości pozwoli rozpocząć produkcję olejów tłoczonych na zimno.

Dzięki udziałowi w projekcie „Go Agri BIO” Pan Jakub zakupił specjalistyczną tłocznię do olejów z nasion roślin oleistych, takich jak rzepak, len, czarnuszka, słonecznik czy pestki dyni. Na wiosnę 2019 roku rozpoczął proces konwersji ośmiohektarowego gospodarstwa na system rolnictwa ekologicznego, konsekwentnie rozwijając swoją działalność w kierunku wysokiej jakości, lokalnych produktów ekologicznych.