województwo: | świętokrzyskie |
powiat: | Kielce |
gmina: | Daleszyce |
produkcja roślinna: | warzywa, sadownicze |
gospodarstwa ekologiczne: | wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny) |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne Rolnictwo precyzyjne :: Uprawy pod osłonami Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego, Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne |
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
789 238 154
Gospodarstwo ekologiczne u Machockich znajduje się w województwie świętokrzyskim, powiecie kieleckim, gminie Daleszyce, w miejscowości Cisów. W latach 2005-2016 prowadzone było przez Rozalię i Jana Machockich, a od 2017 roku przekazane córce Agacie Machockiej. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 7,14 ha. W 2005 roku gospodarstwo uzyskało certyfikat jakości ekologicznej i posiada go do dnia dzisiejszego. Gospodarstwo ekologiczne u Machockich, charakteryzuje się różnorodnością produkcji. W swojej ofercie mają wiele rodzajów owoców i warzyw. Większość upraw zajmują maliny oraz sad śliwkowy, uprawiają również truskawki, czerwoną i czarną porzeczkę, borówkę amerykańską, jabłka, gruszki, czereśnie, orzechy. Warzywa to pomidor, ogórek i papryka w tunelach. Dodatkowo uprawiana jest marchew, pietruszka, burak, cebula, pory, selery, selery naciowe, kapusta, fasolka, dynia piżmowa i Hokkaido, koperek, czosnek, sałata masłowa, jarmuż i wiele innych.
Od 2017 gospodarstwo wytwarza również przetwory, które również są certyfikowane przez jednostkę COBICO.
Obecnie w gospodarstwie w ramach rolniczego handlu detalicznego wytwarzane są:
- soki i syropy malinowe,
- soki i syropy z czerwonej porzeczki,
- dżemy malinowe i truskawkowe,
- deser z czerwonej i czarnej porzeczki,
- powidła śliwkowe,
- czeko-śliwka,
- ocet jabłkowy,
- ketchup cukiniowo- pomidorowy,
- ogórki kiszone z marchewką (tarte),
- kapusta kiszona z marchewką,
- ogórki w zalewie octowej curry,
- barszcz biały i żur
- zakwas z buraków,
- ćwikła
- orzechy (obrane),
- suszone jabłka
- przeciery dyniowe
- i wiele innych
Właściciele gospodarstwa „Gospodarstwo ekologiczne u Machockich” odnoszą zwycięstwa w różnego rodzaju konkursach, takich jak:
- III miejsce dla Jana i Rozalii Machockich w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w kategorii „Ekologia-środowisko” 14.09.2008 r.,
- I miejsce dla Jana i Rozalii Machockich w finale wojewódzkim VI Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w kategorii „Ekologia-środowisko” 08.09.2013 r.,
- II miejsce w powiecie kieleckim w konkursie „Rolnik Roku 3013” dla Jana i Rozalii Machockich,
- II miejsce dla Jana i Rozalii Machockich w kategorii ekologicznej w konkursie „Rolnik Roku 3013”,
- Rozalia Machocka otrzymała w 2014 roku odznakę honorową „Zasłużony dla rolnictwa” od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi”,
- I miejsce w powiecie kieleckim w XVI ogólnokrajowym konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2018” dla Agaty Machockiej 08.09.2018,
- I miejsce w kategorii „Ekologia-środowisko” w finale wojewódzkim XII Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne dla Agaty Machockiej 08.09.2019 r..