województwo: świętokrzyskie
powiat: Kielce
gmina: Daleszyce
produkcja roślinna: warzywa, sadownicze
gospodarstwa ekologiczne: wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny)
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

:: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne

Rolnictwo precyzyjne

:: Uprawy pod osłonami

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Rolnik Roku regionu Morza Bałtyckiego, Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

26-200 Końskie, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30
Jarosław Nowak
Starszy specjalista ds. technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa
jaroslaw.nowak@sodr.pl

789 238 154

Data wpisu 7.02.2022

Gospodarstwo ekologiczne u Machockich znajduje się w województwie świętokrzyskim, powiecie kieleckim, gminie Daleszyce, w miejscowości Cisów. W latach 2005-2016 prowadzone było przez Rozalię i Jana Machockich, a od 2017 roku przekazane córce Agacie Machockiej.  Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 7,14 ha. W 2005 roku gospodarstwo uzyskało certyfikat jakości ekologicznej i posiada go do dnia dzisiejszego. Gospodarstwo ekologiczne u Machockich, charakteryzuje się różnorodnością produkcji. W swojej ofercie mają wiele rodzajów owoców i warzyw. Większość upraw zajmują maliny oraz sad śliwkowy, uprawiają również truskawki, czerwoną i czarną porzeczkę, borówkę amerykańską, jabłka, gruszki, czereśnie, orzechy. Warzywa to pomidor, ogórek i papryka w tunelach. Dodatkowo uprawiana jest marchew, pietruszka, burak, cebula, pory, selery, selery naciowe, kapusta, fasolka, dynia piżmowa i Hokkaido, koperek, czosnek, sałata masłowa, jarmuż i wiele innych.

Od 2017 gospodarstwo wytwarza również przetwory, które również są certyfikowane przez jednostkę COBICO.

Obecnie w gospodarstwie w ramach rolniczego handlu detalicznego wytwarzane są:

  • soki i syropy malinowe,
  • soki i syropy z czerwonej porzeczki,
  • dżemy malinowe i truskawkowe,
  • deser z czerwonej i czarnej porzeczki,
  • powidła śliwkowe,
  • czeko-śliwka,
  • ocet jabłkowy,
  • ketchup cukiniowo- pomidorowy,
  • ogórki kiszone z marchewką (tarte),
  • kapusta kiszona z marchewką,
  • ogórki w zalewie octowej curry,
  • barszcz biały i żur
  • zakwas z buraków,
  • ćwikła
  • orzechy (obrane),
  • suszone jabłka
  • przeciery dyniowe
  • i wiele innych

Właściciele gospodarstwa „Gospodarstwo ekologiczne u Machockich” odnoszą zwycięstwa w różnego rodzaju konkursach, takich jak:

  • III miejsce dla Jana i Rozalii Machockich w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w kategorii „Ekologia-środowisko” 14.09.2008 r.,
  • I miejsce dla Jana i Rozalii Machockich w finale wojewódzkim VI Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w kategorii „Ekologia-środowisko” 08.09.2013 r.,
  • II miejsce w powiecie kieleckim w konkursie „Rolnik Roku 3013” dla Jana i Rozalii Machockich,
  • II miejsce dla Jana i Rozalii Machockich w kategorii ekologicznej w konkursie „Rolnik Roku 3013”,
  • Rozalia Machocka otrzymała w 2014 roku odznakę honorową „Zasłużony dla rolnictwa” od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi”,
  • I miejsce w powiecie kieleckim w XVI ogólnokrajowym konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2018” dla Agaty Machockiej 08.09.2018,
  • I miejsce w kategorii „Ekologia-środowisko” w finale wojewódzkim XII Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne dla Agaty Machockiej 08.09.2019 r..