województwo: | warmińsko-mazurskie |
powiat: | giżycki |
gmina: | Giżycko |
produkcja roślinna: | warzywa |
produkcja zwierzęca: | owce |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona) |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu Rolnictwo precyzyjne :: Racjonalne gospodarowanie na TUZ |
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie
695 550 460
Gospodarstwo Pani Barbary Niedziejko położone jest w miejscowości Sołdany, gmina Giżycko, powiat giżycki, województwo warmińsko-mazurskie. Całkowita powierzchnia gospodarstwa wynosi około 25 ha. Są to grunty własne i sa to wyłącznie użytki rolne przeznaczone na pastwiska dla zwierząt i do produkcji siana na okres żywienia zimowego dla posiadanego stada. Klasa gleb w gospodarstwie plasuje się od IV do VI, a pH 5-6. Głównym kierunkiem prowadzonej działalności jest chów owiec rasy białogłowej i kamienieckiej. Obecnie w gospodarstwie utrzymywanych jest 300 owiec mamek,
a całość stada liczy około 500 sztuk. Owce żywione są wyłącznie paszą wytworzoną we własnym gospodarstwie. Cała produkcja roślinna jest certyfikowaną produkcją ekologiczną, zwierzęta są utrzymywane w systemie ekologicznym jak i w programie ras zachowawczych.
W gospodarstwie uprawiane są warzywa i mieszanki wieloletnich traw z bobowatymi drobnonasiennymi plus Trwałe Użytki Zielone. Gospodarstwo wyposażone jest w nowoczesną owczarnię dla owiec zmodernizowaną w 2018 roku. Wprost z owczarni zwierzęta mają bezpośredni dostęp do pastwisk, z tej możliwości korzystają również zimą. Na cele produkcji roślinnej oraz zwierzęcej Pani Basia dysponuje optymalnie rozwiniętym parkiem maszynowym, który zaspokaja potrzeby gospodarstwa, są to m.in.: ciągnik, kosiarka dyskowa, prasa belująca, zgrabiarka, owijarka, siewnik do traw (do podsiewu łąk) czy rozrzutnik obornika przystosowany do wapnowania, pielnik do chwastów.
Podstawowym dochodem jest sprzedaż mięsa jagnięcego i baraniego pod nazwą „Mazurska Jagnięcina” z własnego sklepu zlokalizowanego na terenie własnego gospodarstwa.
Oprócz mięsa w sklepie sprzedawane są warzywa jak i przetwory owocowo-warzywne. Sprzedaż z gospodarstwa odbywa się w ramach działalności MOL.
W planach jest zwiększenie powierzchni upraw warzywnych, ponieważ obsada zwierząt jest już osiągnięta.