województwo: zachodniopomorskie
powiat: stargardzki
gmina: Chociwel
kod i poczta: 73-120 Chociwel
produkcja roślinna: zboża, okopowe, strączkowe, warzywa, zioła, sadownicze, miododajne, inne
produkcja zwierzęca: bydło mięsne, drób, trzoda chlewna, owce
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: Sprzedaż bezpośrednia
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

:: uprawa konserwująca

Posiadane certyfikaty i znaki jakości: „Produkt polski”
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

Barzkowice 2; 73-134 Barzkowice
Małgorzata Jędrzejek
Starszy doradca Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pyrzycach
m.jedrzejek@zodr.pl

510 945 597

Data wpisu 21.10.2025

Gospodarstwo ekologiczne Państwa Piotra i Jolanty Woźnickich znajduje się w powiecie stargardzkim, w gminie Chociwel. Jest to teren położony w jednym z najczystszych miejsc w Polsce – Ińskim Parku Krajobrazowym. 95% gruntów ekologicznych i stukilometrowa odległość od dużych zakładów przemysłowych.

Gospodarstwo równoważy w swojej ekologicznej produkcji hodowlę zwierząt i uprawę roślin. Spotkacie tu owcę wrzosówkę, merynosa, mieszańce, krowy, kury, świnie, a nawet strusia.

Warzywa w gospodarstwie pochodzą z uprawy ekologicznej. Aby więc nie zatracać ich właściwości prozdrowotnych, przetwory z nich pozyskiwane nie są poddawane pasteryzacji.

Produkty z gospodarstwa sprzedawane są w postaci kiszonek, zakwasów ale również w wersji świeżej. Gospodarze kiszą swoje produkty w beczkach i szklanych słojach w sposób tradycyjny, przy użyciu solanki kołobrzeskiej. Jest to solanka źródlana odkryta w XII wieku w Kołobrzegu. Ma ona stałe zasolenie i bogata jest w mnóstwo mikroelementów. Dzięki właściwościom prozdrowotnym, stosuje się ją w leczeniu uzdrowiskowym.

Państwo Woźniccy produkują soki niepasteryzowane z kiszonego buraka z jarmużem, z kiszonego ogórka, z kiszonej kapusty z marchewką, z kiszonych warzyw; warzywa kiszone niepasteryzowane m.in.: biała rzodkiew kiszona, burak kiszony tarty, buraki kiszone na carpaccio, czosnek kiszony, kalarepa kiszona, kapusta czerwona kiszona, kapusta kiszona z burakiem, kapusta kiszona z jarmużem, kapusta kiszona z marchewką, kapusta kiszona z melisą, kapusta kiszona z miętą oraz z pokrzywą , pomidor kiszony, papryka kiszona oraz różnego rodzaju zakwasy.