| województwo: | zachodniopomorskie |
| powiat: | stargardzki |
| gmina: | Chociwel |
| kod i poczta: | 73-120 Chociwel |
| produkcja roślinna: | zboża, okopowe, strączkowe, warzywa, zioła, sadownicze, miododajne, inne |
| produkcja zwierzęca: | bydło mięsne, drób, trzoda chlewna, owce |
| gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
| inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: Sprzedaż bezpośrednia |
| wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: uprawa konserwująca |
| Posiadane certyfikaty i znaki jakości: | „Produkt polski” |
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
510 945 597
Gospodarstwo ekologiczne Państwa Piotra i Jolanty Woźnickich znajduje się w powiecie stargardzkim, w gminie Chociwel. Jest to teren położony w jednym z najczystszych miejsc w Polsce – Ińskim Parku Krajobrazowym. 95% gruntów ekologicznych i stukilometrowa odległość od dużych zakładów przemysłowych.
Gospodarstwo równoważy w swojej ekologicznej produkcji hodowlę zwierząt i uprawę roślin. Spotkacie tu owcę wrzosówkę, merynosa, mieszańce, krowy, kury, świnie, a nawet strusia.
Warzywa w gospodarstwie pochodzą z uprawy ekologicznej. Aby więc nie zatracać ich właściwości prozdrowotnych, przetwory z nich pozyskiwane nie są poddawane pasteryzacji.
Produkty z gospodarstwa sprzedawane są w postaci kiszonek, zakwasów ale również w wersji świeżej. Gospodarze kiszą swoje produkty w beczkach i szklanych słojach w sposób tradycyjny, przy użyciu solanki kołobrzeskiej. Jest to solanka źródlana odkryta w XII wieku w Kołobrzegu. Ma ona stałe zasolenie i bogata jest w mnóstwo mikroelementów. Dzięki właściwościom prozdrowotnym, stosuje się ją w leczeniu uzdrowiskowym.
Państwo Woźniccy produkują soki niepasteryzowane z kiszonego buraka z jarmużem, z kiszonego ogórka, z kiszonej kapusty z marchewką, z kiszonych warzyw; warzywa kiszone niepasteryzowane m.in.: biała rzodkiew kiszona, burak kiszony tarty, buraki kiszone na carpaccio, czosnek kiszony, kalarepa kiszona, kapusta czerwona kiszona, kapusta kiszona z burakiem, kapusta kiszona z jarmużem, kapusta kiszona z marchewką, kapusta kiszona z melisą, kapusta kiszona z miętą oraz z pokrzywą , pomidor kiszony, papryka kiszona oraz różnego rodzaju zakwasy.
