województwo: | świętokrzyskie |
powiat: | skarżyski |
gmina: | Skarżysko Kościelne |
kod i poczta: | 26-115 |
produkcja roślinna: | okopowe |
gospodarstwa ekologiczne: | wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Nasze Kulinarne Dziedzictwo |
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
789 238 154
Gospodarstwo ekologiczne Szymona Płusa to certyfikowane gospodarstwo położone w Skarżysku Kościelnym w powiecie skarżyskim. Pan Szymon uprawia topinambur, zapomniane warzywo o niezwykłych i bogatych właściwościach odżywczych, skutecznie pomagających w walce z nadciśnieniem i cukrzycą. Pan Szymon uprawia topinambur od 12 lat. Bierze udział w wielu konkursach, m.in.: Polska od kuchni w którym zupa krem z topinamburu zajęła 2 miejsce na 330 zgłoszonych potraw, Kuchnia Świętokrzyska czaruje – gdzie rurki z kremem z topinamburu zajęły 3 miejsce. A w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Smaki Regionów została doceniona kawa z topinamburu. Pasję Pana Szymona w uprawie topinamburu zauważają również media: gospodarstwo odwiedzała TVP Kielce, redaktorzy Tygodnika Rolniczego, ukazywał się artykuły w Kwartalniku Moja Wieś, Echo Dnia, Tygodni Skarżyski. Obecnie gospodarstwo Pana Szymona znajduje się na Szlaku Kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków.