województwo: świętokrzyskie
powiat: skarżyski
gmina: Skarżysko Kościelne
kod i poczta: 26-115
produkcja roślinna: okopowe
gospodarstwa ekologiczne: wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

26-200 Końskie, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30
Jarosław Nowak
Starszy specjalista ds. technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa
jaroslaw.nowak@sodr.pl

789 238 154

Data wpisu 6.12.2023

Gospodarstwo ekologiczne Szymona Płusa to certyfikowane gospodarstwo położone w Skarżysku Kościelnym w powiecie skarżyskim. Pan Szymon uprawia topinambur, zapomniane warzywo o niezwykłych i bogatych właściwościach odżywczych, skutecznie pomagających w walce z nadciśnieniem i cukrzycą.   Pan Szymon uprawia topinambur od 12 lat. Bierze udział w wielu konkursach, m.in.: Polska od kuchni w którym zupa krem z topinamburu zajęła 2 miejsce na 330 zgłoszonych potraw, Kuchnia Świętokrzyska czaruje – gdzie rurki z kremem z topinamburu zajęły 3 miejsce. A w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Smaki Regionów została doceniona kawa z topinamburu. Pasję Pana Szymona w uprawie topinamburu zauważają również media: gospodarstwo odwiedzała TVP Kielce, redaktorzy Tygodnika Rolniczego, ukazywał się artykuły w Kwartalniku Moja Wieś, Echo Dnia, Tygodni Skarżyski. Obecnie gospodarstwo Pana Szymona znajduje się na Szlaku Kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków.