województwo: | wielkopolskie |
powiat: | Konin |
gmina: | Rychwał |
kod i poczta: | 62-570 |
produkcja roślinna: | zboża, strączkowe, inne |
produkcja zwierzęca: | bydło mleczne |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny) |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | AGROLIGA, Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Sposób na Sukces |
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
61 863 04 27
Pani Ilona prowadzi rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni 160 ha. Kierunek produkcji – bydło mleczne, rasa holsztyńsko-fryzyjska. W gospodarstwie Pani Ilony postawiono przede wszystkim na dobrostan zwierząt. Krowy przebywają na świeżym powietrzu, a tylko podczas niesprzyjających warunków korzystają z obory. Optymalizuje wyniki produkcyjne poprzez poprawę warunków utrzymania zwierząt. Nieograniczony dostęp do świeżego powietrza, światła, swoboda poruszania w połączeniu z prawidłowo zaprogramowanym żywieniem pozwalają na uzyskanie wysokich parametrów produkcyjnych. Obora jest pod kontrolą Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
W gospodarstwie wdrożono nowe technologie przy pozyskiwaniu mleka (hala udojowa, wóz paszowy, schładzalnik do mleka z odzyskiem ciepła) i w jego przetwórstwie (nowoczesna w pełni innowacyjna serownia). Gospodarstwo prężnie działa i rozwija się. Obecnie inwestuje w przetwórstwo mleka oraz odnawialne źródła energii. Płodozmian, nawożenie naturalne, stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego oraz podstawowa dbałość o żyzność i urodzajność gleb to kluczowe aspekty produkcji rolnej tego gospodarstwa.
Pani Ilona realizuje swe dziecięce marzenie bycia farmerem w pełnym tego słowa znaczeniu. Zawsze chciała pracować w gospodarstwie ze zwierzętami oraz produkować z pozyskanego surowca sery. Kończyła szkolenia, kursy aż zdecydowała się na zdobycie tytułu serowara na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. W maju 2019 roku uruchomiła przyzagrodową produkcję serów opartą o mleko z własnego gospodarstwa.
Wszystkie sery wytwarzane są z niepasteryzowanego mleka pochodzącego od wyselekcjonowanych krów, których mleko ma wysoką zawartość tłuszczu. Przy wytwarzaniu sera, Pani Ilona stara się o maksymalne wykorzystanie naturalnych benefitów mleka, poprzez zastosowanie własnych receptur tak, aby w pełni wyeliminować wszelkie substancje konserwujące, poprawiające strukturę, smak i zapach. Serownia jest nowoczesna i wyposażona w profesjonalny sprzęt.
Link do strony internetowej: https://serowniakuchary.pl/
Link FACEBOOK: https://www.facebook.com/serownia.kuchary/