województwo: śląskie
powiat:myszkowski
gmina:Poraj
kod i poczta:42-360 Poraj
produkcja zwierzęca: pozostałe przeżuwacze
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: Sprzedaż bezpośrednia, Agroturystyka, Zagrody edukacyjne w KSGE, Inne
wybrane tematy prezentacji:

Inne

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Sposób na Sukces
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

Wyszyńskiego 70/126, 42-200 Częstochowa Oddział w Bielsku- Białej ul. gen. M. Boruty- Spiechowicza 24, 43-300 Bielsko- Biała
Agnieszka Kurcius
Specjalista ds. ekologii i ochrony środowiska
a.kurcius@odr.net.pl

792 275 002,
33 827 34 49

Gospodarstwo „Jurajski Koziołek” powstało w 2017 roku i zrodziło się pierwotnie z hobby, które szybko ewoluowało i przerodziło się w nowy pomysł na życie, w nowy sposób na zarabianie.

Znajduje się w miejscowości Jastrząb w Gminie Poraj nad rzeką Wartą wśród lasów i łąk, z dala od obszarów przemysłowych. Obejmuje obszar około 5 hektarów, na którym pasą się kozy rasy alpejskiej w ilości około 140 sztuk. Właściciele utrzymują również kury, przepiórki i gęsi.

Na terenie gospodarstwa znajduje się wiele budynków (obszar dzisiejszego gospodarstwa, to obszar starej cegielni powstałej w latach 20-tych XX wieku), które sukcesywnie były przekształcane na: koziarnię w roku 2017, serowarnię i sklepik w 2018 roku, salę restauracyjno – eventową w 2019 roku i bazę noclegową, która jest w trakcie realizacji.

Głównym nurtem działalności jest jednak hodowla kóz alpejskich oraz produkcja serów na bazie koziego mleka.

W gospodarstwie dzienny udój stanowi około 170-200 litrów, stąd też „Jurajski Koziołek” stał się uznanym producentem produktów lokalnych, takich jak:

-sery kozie z mleka niepasteryzowanego: twarde sery dojrzewające, sery twarożkowe, wędzone czy solankowe w tym smakowe (z kozieradką, z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim),

-serniki na bazie koziego mleka,

-chlebki na zakwasie na serwatce z koziego mleka,

-makarony produkowane ze swojskich jaj, w tym przepiórczych.

Wszystkie produkty są sprzedawane w sklepiku stacjonarnym na terenie gospodarstwa. W efekcie prowadzonej w pełni naturalnej produkcji powstała również oferta edukacyjna skierowana zarówno do dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, jak również dla dorosłych. Warsztaty prowadzone są w ramach Stowarzyszenia Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego, którego „Jurajski Koziołek” jest  członkiem.

Wśród dostępnych tematów warsztatów edukacyjnych gospodarstwa są m.in.

warsztaty serowarskie– jak powstaje mleko/z dojeniem kóz, opowieścią o ciekawostkach z życia kóz, degustacją kakao na bazie koziego mleka czy serów wytwarzanych w gospodarstwie,

warsztaty kulinarne– jak powstaje makaron i kluski śląskie/z samodzielnym tworzeniem klusek i makaronów na bazie ciasta z jaj kurzych i przepiórczych wytwarzanych w gospodarstwie,

warsztaty ogrodnicze – z samodzielną uprawą ogródka kwietnego i zielnego, funkcjonowanie upraw w obiegu zamkniętym z nawożeniem naturalnym obornikiem pochodzącym z hodowli kóz i kur.

Ponadto Gospodarstwo „Jurajski Koziołek” rozwijając swoją działalność poszerzyło zakres usług o usługi gastronomiczne, gdzie oferowane posiłki przygotowywane są na bazie własnych, naturalnych produktów m.in. serów, makaronów oraz warzyw i owoców.

Gospodarstwo „Jurajski Koziołek” to obecnie:

-ogólnodostępna Koziarnia,

-ogólnodostępna serowarnia (produkcja widoczna zza szyby),

-sklepik z własnymi wyrobami,

-certyfikowany plac zabaw dla dzieci,

-altana restauracyjno -warsztatowa,

-zwierzyniec z alpakami, osiołkiem i owieczkami,

-naturalny ogród warzywny,

-sala eventowo- restauracyjna.

„Jurajski Koziołek” został również laureatem w kategorii rodzinnej XX edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Sposób na sukces” na najlepsze działania kreujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Gospodarstwo doceniła również Pani Wójt Gminy Poraj i w roku 2021 pomysłodawca gospodarstwa otrzymał Nagrodę dla Najlepszego Rolnika Dożynek Powiatowych.

Oprócz działalności rolniczej i edukacyjnej gospodarstwo podjęło współpracę z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w ramach grupy operacyjnej pod przewodnictwem Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Celem tych działań jest utrzymanie wysokiej jakości wyrobów serowarskich.

Zapraszamy do zapoznania się ze stronami www.jurajski-koziolek.pl oraz F: Jurajski Koziołek Park, odwiedzenia gospodarstwa, a także skorzystania z dostępnej oferty edukacyjnej i nie tylko.