województwo: | kujawsko-pomorskie |
powiat: | rypiński |
gmina: | Rypin |
kod i poczta: | 87-500 Rypin |
produkcja roślinna: | zboża, okopowe, inne |
produkcja zwierzęca: | bydło mleczne |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie nawożenia azotem, fosforem, wapnowanie :: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania :: odmiany tolerancyjne na suszę :: odmiany tolerancyjne na choroby, szkodniki Inne |
Kontakt za pośrednictwem doradcy:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Minikowo, 89-122 Minikowo
Agnieszka Urbańska
Starszy specjalista ds. zbóż i roślin oleistych i pastewnych
agnieszka.urbanska@kpodr.pl
723 331 084
Data wpisu 1.09.2023
Gospodarstwo Państwa Barbary i Mariusza Żytowieckich znajduje się w miejscowości Stawiska w powiecie rypińskim. Razem z żoną gospodarują na ponad 20 ha. Uprawiają głównie kukurydzę, zboża oaz rośliny paszowe (na zielonkę i kiszonkę). Oprócz produkcji roślinnej posiadają bydło mleczne ponad 36 krów, charakteryzujące się wysoką wydajnością-posiada Certyfikat Wydajności nr 71 z PFHBiPM Region Oceny Bydgoszcz.
Gospodarstwo w bieżącym roku skorzystało z kilku ekoschematów: Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi oraz dobrostan zwierząt. Jest w trakcie realizacji interwencji rolno-środowiskowo-klimatycznej PS WPR 2023-2027 (rolnictwo zrównoważone). Prowadzony jest u niego FDN.
Gospodarze aktywnie współpracują z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i w związku z tym 31 sierpnia 2023 roku został zorganizowany na terenie ich gospodarstwa Powiatowy Dzień Kukurydzy. Na powierzchni 3 ha zostały zaprezentowane 42 odmiany kukurydzy pochodzące z 7 różnych firm nasiennych. Podczas spotkania rolnicy mogli zapoznać się z charakterystyką odmian oraz wysłuchać wykładu na temat: „Żywienie bydła w oparciu o kiszonkę z kukurydzy” poprowadzony przez dr hab. Zbigniewa Podkówkę-wykładowcę z Politechniki Bydgoskiej. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem.