województwo: | pomorskie |
powiat: | Gdańsk |
gmina: | Starogard Gdański |
kod i poczta: | 83-209 Godziszewo |
produkcja roślinna: | zboża, strączkowe, oleiste, miododajne, inne |
produkcja zwierzęca: | bydło mięsne |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
inne rodzaje aktywności: | Doświadczenia, prace badawcze |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania :: odmiany tolerancyjne na choroby, szkodniki |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne |
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu
797 010 602
Gospodarstwo Państwa Plotta jest położone w malowniczej kociewskiej wsi Trzcińsk, koło Starogardu Gdańskiego. Historia gospodarstwa sięga już 120 lat. Gospodarowanie metodami ekologicznymi rozpoczęto w 2005 roku. Od 2018, część gruntów została przejęta przez Pana Jana, który wspólnie z rodzicami prowadzi ekologiczne gospodarstwo rodzinne. Obecnie całe gospodarstwo zajmuje około 140 ha, z czego połowa należy do Pana Jana.
Okolice Trzcińska na Kociewiu nie obfitują w dobre ziemie. W gospodarstwie dominują gleby słabe, piaszczysto-gliniaste o klasie bonitacyjnej IVb i V, dlatego dużą ich część zajmują użytki zielone. Struktura upraw jest przede wszystkim podporządkowana hodowli zwierząt, która stanowi główne źródło dochodu gospodarstwa. W okresie 2005-2014 w gospodarstwie utrzymywano ekologiczną trzodę chlewną, w nowatorskim systemie wypasowym z przeznaczeniem na eksport. Niestety, pojawienie się na terenie Polski, w 2014 roku afrykańskiego pomoru świń (ASF) zakończyło możliwość eksportu czego skutkiem była likwidacja hodowli świń. Świnie zostały zastąpione przez bydło mięsne. Dodatkowo, zazwyczaj około 30% gruntów zajmują ekologiczne uprawy nasienne: koniczyna czerwona, pszenica, owies oraz łubin.
Będąc w gospodarstwie zauważa się niezwykłą dbałość o stan użytków rolnych. Pomimo braku stosowania herbicydów, wygląd pól nie odbiega od upraw konwencjonalnych, a w wielu przypadkach je przewyższa. Z podobną troską dba się również o nieprodukcyjne elementy środowiska, oczka wodne, zadrzewienia, strefy buforowe, miedze itp. – sprzyjające prowadzonej produkcji ekologicznej Liczne zadrzewienia i zakrzaczenia są schronieniem dla hodowanych zwierząt np. w upalne dni, zapewniając równocześnie pożytek dla owadów pożytecznych.
W gospodarstwie prowadzone są liczne doświadczenia i demonstracje związane z systemem produkcji ekologicznej. Realizowano w nim, między innymi, dwa duże projekty, „Baltic Deal” oraz „Beras Implementation”. W ramach doświadczeń prowadzi się różne uprawy, m.in. we współpracy z Uniwersytetem Technologiczno – Przyrodniczym w Bydgoszczy (projekt współpraca „Pradawne ziarno”) oraz Uniwersytetem Warmińsko Mazurskim pod opieką naukową prof. Józefa Tyburskiego, doświadczenia w produkcji soi, pszenicy, owsa, łubinu, kukurydzy i rzepaku.
Gospodarstwo było dwa razy wyróżniane w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce.