województwo: | mazowieckie |
powiat: | ostrowski |
gmina: | Nur |
kod i poczta: | 07-322 Nur |
produkcja roślinna: | inne |
produkcja zwierzęca: | bydło mleczne, bydło mięsne, inne |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i konwencjonalne zwierzęta |
inne rodzaje aktywności: | Doświadczenia, prace badawcze |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania |
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
663 270 058
lub 48/332 39 73
Gospodarstwo rodzinne Wiolety i Tomasza Godlewskich położone jest w gminie Nur, w powiecie ostrowskim – niedaleko rzeki Bug.
Całkowita powierzchnia gospodarstwa to 57 ha, gdzie przeważającą część stanowią użytki zielone. Produkcja roślinna prowadzona jest w certyfikowanym systemie ekologicznym. Produkty roślinne wykorzystywane są głównie jako pasza dla zwierząt.
Specjalizacją gospodarstwa jest hodowla zwierząt gospodarskich ras rodzimych, które doskonale przystosowane są do miejscowych warunków środowiskowych. W gospodarstwie utrzymywane jest zarówno bydło jak i kozy ras zachowawczych.
Dumą Państwa Godlewskich jest hodowla bydła w typie rasy nadbużańska czarna. Jest to stara polska rasa, niezwykle odporna, występująca na styku województw mazowieckiego i podlaskiego. Przy restytucji tej rasy prowadzona jest współpraca z Instytutem Zootechniki – Państwowym Instytutem Badawczym w Balicach. Kolejną rasą bydła utrzymywaną w gospodarstwie jest bydło białogrzbiete, objęte programem ochrony zasobów genetycznych. Ukoronowaniem pracy hodowlanej nad bydłem białogrzbietym jest Puchar Superchampion’a przyznany na I Krajowej Wystawie Bydła Białogrzbietego w 2023 roku w Ułężu.
W gospodarstwie hodowane są także kozy dwóch ras zachowawczych: sandomierskiej oraz kazimierzowskiej.
Przy hodowli ras rodzimych Państwo Godlewscy współpracują z Instytutem Zootechniki – PIB oraz uczelniami wyższymi: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Zwierzęta w gospodarstwie wypasane są przez cały sezon wegetacyjny co pozytywnie wpływa na ich kondycję oraz zdrowotność.