województwo: | świętokrzyskie |
powiat: | staszowski |
gmina: | Szydłów |
kod i poczta: | 28-225 |
produkcja roślinna: | sadownicze |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny) |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie nawożenia azotem, fosforem, wapnowanie Rolnictwo precyzyjne :: Zastosowanie nowych technologii Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: odmiany tolerancyjne na choroby, szkodniki |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Nasze Kulinarne Dziedzictwo |
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
789 238 154
Gospodarstwo rolne Państwa Anety i Krzysztofa Grochowskich znajduje się w województwie świętokrzyskim, w powiecie staszowskim, gmina Szydłów.
Państwo Grochowscy zajęli się sadownictwem ponad trzydzieści lat temu. Rozpoczęli swą „przygodę życia” od 1,5 ha sadu śliwowego w latach dziewięćdziesiątych. Z upływem lat posadzili około 20 odmian śliw -od bardzo wcześnie owocujących (od połowy lipca: Ruth Gestetter) do bardzo późnych (owocujących w październiku: Węgierka zwykła). To rynek zweryfikował, które odmiany pozostają w obrocie i które warto nasadzać, a z których należy zrezygnować. W gospodarstwie uprawianych jest siedem odmian śliw: Cacanska Rana, Cacanska Lepotica, Mieszaniec (Amers), Record, President, Tophit, Węgierka zwykła.
Obecnie gospodarują na 18 ha. Uprawiają głównie śliwy, jabłonie, wchodzą również w uprawę borówki amerykańskiej.
Państwo Grochowscy zarejestrowali swoje gospodarstwo w RHD i w ramach rolniczego handlu detalicznego produkują: śliwki deserowe, jabłka, borówki, soki, powidła, konfitury, dżemy, musy, kompoty, susz. W miarę możliwości czasowych starają się wprowadzać nowe produkty w swoim sklepie, by klient był zadowolony i zawsze znalazł coś innego i zdrowego.
Warto również wspomnieć, iż Państwo Aneta i Krzysztof Grochowscy prowadzą jedno z najbezpieczniejszych gospodarstw nie tylko w powiecie staszowskim, ale i w całym województwie. Gospodarstwo Państwa Grochowskich zajęło w 2019 r. pierwsze miejsce w powiecie staszowskim i zostało wyróżnione w województwie świętokrzyskim w konkursie KRUS na „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”. Jak sami przyznają, w porządku łatwiej i sprawniej się pracuje, a przede wszystkim unika się nieszczęśliwych wypadków. Zaś konfitura „Rabarbar z miodem” otrzymała wyróżnienie podczas jubileuszowego, regionalnego finału XX edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2021.