województwo: | łódzkie |
powiat: | kutnowski |
gmina: | Strzelce |
produkcja roślinna: | zboża, strączkowe, oleiste |
produkcja zwierzęca: | bydło mięsne |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: uprawa konserwująca :: bilansowanie nawożenia azotem, fosforem, wapnowanie :: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne :: redukcja emisji |
Posiadane certyfikaty i znaki jakości: | QMP (system gwarantowania jakości mięsa wołowego) |
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach
519 646 554
Jest to rodzinne gospodarstwo o powierzchni 56 ha, położone w miejscowości Karolew w pow. kutnowskim. Rolnik specjalizuje się w produkcji zwierzęcej – opasie bydła rasy Angus oraz Sharolese. W gospodarstwie stosowane są nowoczesne, zrównoważone praktyki rolnicze wspierające ochronę środowiska i przeciwdziałające zmianom klimatu.
Struktura zasiewów obejmuje uprawę rzepaku, pszenicy, buraka cukrowego, jęczmienia ozimego, kukurydzy na ziarno, żyta, owsa oraz pszenżyta ozimego. Produkcja roślinna w gospodarstwie jest prowadzona w systemie bezorkowym, co zmniejsza emisję dwutlenku węgla, chroni glebę przed erozją i zwiększa jej zdolność retencji wody, co jest kluczowe w obliczu postępujących zmian klimatycznych.
Stado opasów w gospodarstwie liczy około 100 buhajków, które są starannie monitorowane pod kątem zdrowia i przyrostu masy ciała. Właściciele kupują cielęta o wadze 65-85 kg od stałego dostawcy. W gospodarstwie przechodzą kwarantannę w budkach typu igloo. Cielęta przebywają w parach, ponieważ, zdaniem gospodarza, lepiej się odchowują i odczuwają mniejszy stres w momencie łączenia w grupy, przez co nie dochodzi do spadku masy ciała. Chów trwa ok 15 miesięcy. Zwierzęta w tym czasie osiągają wagę około 650 kg.
Buhajki są nawadniane za pomocą elektrolitów i dostają cały pakiet szczepień. Dostają one pójło oraz mają dostęp do czystej wody i suchego TMR-u, który jest przygotowywany w gospodarstwie. Suchy TMR to kombinacja dużej ilości paszy objętościowej w postaci sieczki ze słomy, siana lub lucerny z dodatkiem dostosowanej do wieku paszy treściwej oraz mieszanki mineralnej. Pasza ta przyjmowana jest chętnie przez zwierzęta, a jednocześnie gwarantuje prawidłowy rozwój żwacza. Stosowanie naturalnych dodatków do pasz oraz odpowiednich szczepień zmniejsza potrzebę używania antybiotyków, co korzystnie wpływa na zdrowie zwierząt i ochronę środowiska. Buhaje oprócz paszy treściwej mają również nieograniczony dostęp do całych balotów słomy. Zwierzęta do masy 300 kg otrzymują dawkę treściwą z mniejszą zawartością białka, a od 300 kg do końca opasu o wyższym udziale białka.
Młode buhaje zjadają 3 kg paszy treściwej dziennie, a zwierzęta pod koniec opasu nawet 11 kg. Średnio raz w miesiącu wszystkie opasy są ważone. Dzięki temu gospodarz może śledzić aktualne przyrosty we wszystkich grupach. Zwierzęta żywione w systemie na sucho potrzebują znacznie więcej wody, przez co oddają więcej moczu, co wymaga częstszej wymiany ściółki.
W gospodarstwie wdrożono system jakości mięsa wołowego QMP, co podkreśla zobowiązanie do wysokiej jakości produkcji, wolnej od GMO i antybiotyków. System QMP zwraca szczególną uwagę na podwyższony dobrostan zwierząt, ochronę środowiska oraz wspieranie produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Najważniejszy jest chów w zgodzie z naturą. System QMP to przede wszystkim nacisk na wysokie standardy na każdym etapie procesu produkcji, tj.: dobór najlepszych ras do produkcji mięsa, pasze wysokiej jakości, wolny wybieg, opieka weterynaryjna, kontrolowany wiek uboju, klasyfikacja i selekcja tusz w zakładzie, ścisła kontrola jakości, pełna identyfikacja mięsa.
Gospodarstwo zdobyło wiele wyróżnień, w tym nagrody w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2022, tytuł Innowacyjnego Farmera 2022 oraz Wyróżnienie Producenta Bydła Opasowego 2023. Zajęło także II miejsce w konkursie „Rolniczki Motorem Innowacji w Gospodarstwach Rolnych w Polsce”.
Gospodarstwo promuje także edukację na temat zrównoważonego rolnictwa, biorąc udział w programach i pokazach dla lokalnych rolników, gdzie dzieli się doświadczeniami z innymi pasjonatami zrównoważonej produkcji. Praktyki stosowane przez Dominika Pleśnierowicza stanowią przykład, jak rolnictwo może łączyć efektywność produkcji z dbałością o środowisko oraz przeciwdziałaniem zmianom klimatycznym. Zrównoważona produkcja polega na wytwarzaniu dóbr i usług przy użyciu procesów i systemów, które są: niezanieczyszczające, oszczędzają energię i zasoby naturalne, są ekonomicznie opłacalne, a także bezpieczne i zdrowe dla pracowników, społeczności oraz konsumentów.