województwo: świętokrzyskie
powiat: skarżyski
gmina: Bliżyn
kod i poczta: 26-120 Bliżyn
produkcja roślinna: zboża, okopowe, strączkowe, sadownicze, inne
produkcja zwierzęca: drób, konie, owce
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), Agroturystyka
wybrane tematy prezentacji:

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

26-200 Końskie, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30
Jarosław Nowak
Starszy specjalista ds. technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa
jaroslaw.nowak@sodr.pl

789 238 154

Data wpisu 22.01.2025

Gospodarstwo Zagroda Królów położone jest na terenie Suchedniowsko-Oblęgorskiego Parku Krajobrazowego, znajduje się na Świętokrzyskim Szlaku Górskiej Turystyki Jeździeckiej PTTK. Gospodarstwo posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego, prowadzi ekologiczną uprawę borówki amerykańskiej oraz hodowlę zwierząt, między innymi : owiec rasy „świniarka” i gęsi rasy „kielecka”. Prowadzi również rolniczy handel detaliczny, można tu kupić świeżą borówkę amerykańską (w mies. VII-IX) oraz przetwory, tuszki gęsi kieleckiej (jesień/zima), świeże mleko, sery, masło, swojski chleb i ciasta. Zagroda Królów jest laureatem licznych konkursów na szczeblu wojewódzkim i krajowym, między innymi : II nagrody w konkursie wojewódzkim „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” 2005r., III nagrody w ogólnopolskim konkursie „Zielone Lato” 2006 r. oraz wielokrotnym laureatem konkursu na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” za udziec jagnięcy ze świniarki, pasztet z gęsi kieleckiej, ocet śliwkowy, tradycyjny dżem z borówki. Od 2018 r. gospodarstwo jest na szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków, należy również do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

Właściciele prowadzą warsztaty z zakresu kuchni tradycyjnej i ekologicznej uprawy borówki. Gospodarstwo czynne całorocznie.