województwo: warmińsko-mazurskie
powiat: ostródzki
gmina: Miłakowo
produkcja zwierzęca: bydło mięsne
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i konwencjonalne zwierzęta
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

:: bilansowanie nawożenia azotem, fosforem, wapnowanie

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

Posiadane certyfikaty i znaki jakości: „Produkt polski”
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie

ul Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn
Rodian Pawłowski
Starszy specjalista ds. produkcji zwierzęcej, chowu i hodowli trzody chlewnej
rodian.pawlowski@w-modr.pl

695 550 460

Data wpisu 16.11.2022

Hodowla zlokalizowana jest w niezwykle atrakcyjnym ekologicznie zakątku Warmii, objętym programem NATURA 2000. Kilkusethektarowe pastwiska bogate w roślinność i zasoby kryształowo czystej wody zapewniają doskonałe warunki do zdrowego wzrostu bydła mięsnego rasy Hereford.

Gospodarstwo posiada Certyfikat EKO. Pastwiska i łąki będące jedyną bazą paszową dla bydła zostały poddane kontroli TUV i otrzymały certyfikat zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Przez 7 miesięcy w roku,  bydło Hereford żywi się na ekologicznych pastwiskach, a w okresie zimowym spożywa wyłącznie sianokiszonkę i siano pochodzące z tych trwałych użytków zielonych.

Hodowla prowadzona jest od 1999 roku i od samego początku zorientowana jest ona na czystej rasy Hereforda. Ta rasa bydła jest najlepszym źródłem pozyskania zdrowej wołowiny kulinarnej. Obecnie stado liczy około 350 matek, a w kolejnych latach będzie stale odmładzane i powiększane.

Czystość rasy Hereford i duża troska o jej dobrą genetykę, pozwalają oferować z dużym powodzeniem:

  • Odsadki  do ich dalszego opasu na byki mięsne
  • Jałówki hodowlane  zacielone buhajami z USA i Anglii
  • Byki rozpłodowe  z najlepszym materiałem genetycznym
  • Bydło mięsne  z przeznaczeniem na doskonałą wołowinę kulinarną.

Hodowla bydła mięsnego Hereford zorientowana jest także na dostarczenie wołowiny kulinarnej najwyższej jakości. Sklep internetowy BEEFshop.pl jako pierwszy i jedyny w Polsce oferuje wołowinę klasy PREMIUM prosto od hodowcy do konsumenta. Wołowina kulinarna oferowana jest także w restauracji BEEFshop & GRILL znajdującej się w Warszawie.