województwo: | warmińsko-mazurskie |
powiat: | ostródzki |
gmina: | Miłakowo |
produkcja zwierzęca: | bydło mięsne |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i konwencjonalne zwierzęta |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie nawożenia azotem, fosforem, wapnowanie Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej |
Posiadane certyfikaty i znaki jakości: | „Produkt polski” |
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie
695 550 460
Hodowla zlokalizowana jest w niezwykle atrakcyjnym ekologicznie zakątku Warmii, objętym programem NATURA 2000. Kilkusethektarowe pastwiska bogate w roślinność i zasoby kryształowo czystej wody zapewniają doskonałe warunki do zdrowego wzrostu bydła mięsnego rasy Hereford.
Gospodarstwo posiada Certyfikat EKO. Pastwiska i łąki będące jedyną bazą paszową dla bydła zostały poddane kontroli TUV i otrzymały certyfikat zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Przez 7 miesięcy w roku, bydło Hereford żywi się na ekologicznych pastwiskach, a w okresie zimowym spożywa wyłącznie sianokiszonkę i siano pochodzące z tych trwałych użytków zielonych.
Hodowla prowadzona jest od 1999 roku i od samego początku zorientowana jest ona na czystej rasy Hereforda. Ta rasa bydła jest najlepszym źródłem pozyskania zdrowej wołowiny kulinarnej. Obecnie stado liczy około 350 matek, a w kolejnych latach będzie stale odmładzane i powiększane.
Czystość rasy Hereford i duża troska o jej dobrą genetykę, pozwalają oferować z dużym powodzeniem:
- Odsadki do ich dalszego opasu na byki mięsne
- Jałówki hodowlane zacielone buhajami z USA i Anglii
- Byki rozpłodowe z najlepszym materiałem genetycznym
- Bydło mięsne z przeznaczeniem na doskonałą wołowinę kulinarną.
Hodowla bydła mięsnego Hereford zorientowana jest także na dostarczenie wołowiny kulinarnej najwyższej jakości. Sklep internetowy BEEFshop.pl jako pierwszy i jedyny w Polsce oferuje wołowinę klasy PREMIUM prosto od hodowcy do konsumenta. Wołowina kulinarna oferowana jest także w restauracji BEEFshop & GRILL znajdującej się w Warszawie.