województwo: świętokrzyskie
powiat: Kielce
produkcja roślinna: zboża, inne
produkcja zwierzęca: owce
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny)
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

:: bilansowanie nawożenia azotem, fosforem, wapnowanie

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

:: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania

Inne

Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

26-200 Końskie, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30
Jarosław Nowak
Starszy specjalista ds. technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa
jaroslaw.nowak@sodr.pl

789 238 154

Data wpisu 22.01.2025

Państwo Katarzyna i Maciej Dybowscy prowadzą 13-hektarowe gospodarstwo położone w miejscowości Słupiec, gmina Łubnice w powiecie staszowskim – województwo świętokrzyskie.

Pan Maciej zajmuje się hodowlą i pozyskiwaniem mleka koziego, a jego żona Katarzyna, która jest z wykształcenia technologiem produkcji żywności, zajmuje się wyrobem serów z dodatkami: czosnku niedźwiedziego, orzechów włoskich, suszonych pomidorów, bazylii, żurawiny. W ofercie posiadają również sery pleśniowe i długodojrzewające. Hodowla kóz i wyrabianie koziego sera to w pewnym sensie rodzinna tradycja Państwa Dybowskich, a tradycję tę zapoczątkowali rodzice pana Macieja. W 2006 roku gospodarstwo po raz pierwszy zostało zgłoszone do systemu rolnictwa ekologicznego, a od 2010 roku zajmuje się hodowlą kóz, początkowo na podkarpaciu, ale już od 2013 roku w obecnej siedzibie w Słupcu w powiecie staszowskim w województwie świętokrzyskim.  Pan Maciej wspomina, że od kiedy sięga pamięcią  w gospodarstwie były kozy. Pierwsze sery wyprodukował więc w gospodarstwie rodzinnym w Bieszczadach, później przenieśli się z żoną do Słupca w gminie Łubnice, gdzie założyli własne stado. W gospodarstwie są hodowane kozy rasy alpejskiej (dające słodkie mleko) oraz kozy rasy mieszanej. Są też dwa capy rasy anglonubijskiej.

Kozy są utrzymywane w koziarni na głębokiej ściółce, gdzie obornik usuwany jest dwa razy w roku  i bezpośrednio stosowany na TUZ. Większą część roku zwierzęta spędzają na łące, natomiast w okresie zimowym zawsze korzystają z wybiegu. Kozy są dojone dwa razy dziennie z użyciem dojarki mechanicznej, 4-stanowiskowej. Średnia wydajność mleka od kozy kształtuje się na poziomie około 2-3 l dziennie.  Sery są produkowane na bieżąco średnio około 10 kg dziennie.

Gospodarstwo stale jest unowocześniane i rozwijane, m.in. korzystało z programu PROW 2007-2013 z działania Modernizacja Gospodarstw Rolnych. Z pozyskanych środków zakupiono ciągnik rolniczy i maszyny do zbioru siana. W 2020 roku w gospodarstwie zostały zamontowane panele fotowoltaiczne.

Gospodarstwo państwa Dybowskich oferuje szeroką gamę produktów z mleka koziego. Są to m.in.: świeże sery kozie (z czosnkiem niedźwiedzim, z bazylią, z czarnuszką, z suszonymi pomidorami, z żurawiną), twarożki, świeże sery wędzone, sery długodojrzewające, np. parmezan, sery pleśniowe typu camembert, z niebieską pleśnią , ser typu gouda, sery typu feta, ser typu halloumi, mleko kozie, kefir i jogurt kozi, masło i maślanka kozia.

Sery wytwarzane w gospodarstwie sprzedawane są w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) „Kozie Frykasy”.

Gospodarstwo ma stałe umowy ze sklepami, oferuje także swój towar na Eko Targu – Targ pietruszkowy w Krakowie. Poprzez strony internetowe – własne konto na Facebooku, jak również przyłączając się do ogólnopolskiej akcji zaopatrywania w zdrową, ekologiczną żywność bezpośrednio u dostawcy na stronie www.bezpośrednioodrolnika.pl, www.lokalnyrolnik.pl.