
województwo: | świętokrzyskie |
powiat: | Kielce |
produkcja roślinna: | zboża, inne |
produkcja zwierzęca: | owce |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny) |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: bilansowanie nawożenia azotem, fosforem, wapnowanie Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania Inne |
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
789 238 154
Państwo Katarzyna i Maciej Dybowscy prowadzą 13-hektarowe gospodarstwo położone w miejscowości Słupiec, gmina Łubnice w powiecie staszowskim – województwo świętokrzyskie.
Pan Maciej zajmuje się hodowlą i pozyskiwaniem mleka koziego, a jego żona Katarzyna, która jest z wykształcenia technologiem produkcji żywności, zajmuje się wyrobem serów z dodatkami: czosnku niedźwiedziego, orzechów włoskich, suszonych pomidorów, bazylii, żurawiny. W ofercie posiadają również sery pleśniowe i długodojrzewające. Hodowla kóz i wyrabianie koziego sera to w pewnym sensie rodzinna tradycja Państwa Dybowskich, a tradycję tę zapoczątkowali rodzice pana Macieja. W 2006 roku gospodarstwo po raz pierwszy zostało zgłoszone do systemu rolnictwa ekologicznego, a od 2010 roku zajmuje się hodowlą kóz, początkowo na podkarpaciu, ale już od 2013 roku w obecnej siedzibie w Słupcu w powiecie staszowskim w województwie świętokrzyskim. Pan Maciej wspomina, że od kiedy sięga pamięcią w gospodarstwie były kozy. Pierwsze sery wyprodukował więc w gospodarstwie rodzinnym w Bieszczadach, później przenieśli się z żoną do Słupca w gminie Łubnice, gdzie założyli własne stado. W gospodarstwie są hodowane kozy rasy alpejskiej (dające słodkie mleko) oraz kozy rasy mieszanej. Są też dwa capy rasy anglonubijskiej.
Kozy są utrzymywane w koziarni na głębokiej ściółce, gdzie obornik usuwany jest dwa razy w roku i bezpośrednio stosowany na TUZ. Większą część roku zwierzęta spędzają na łące, natomiast w okresie zimowym zawsze korzystają z wybiegu. Kozy są dojone dwa razy dziennie z użyciem dojarki mechanicznej, 4-stanowiskowej. Średnia wydajność mleka od kozy kształtuje się na poziomie około 2-3 l dziennie. Sery są produkowane na bieżąco średnio około 10 kg dziennie.
Gospodarstwo stale jest unowocześniane i rozwijane, m.in. korzystało z programu PROW 2007-2013 z działania Modernizacja Gospodarstw Rolnych. Z pozyskanych środków zakupiono ciągnik rolniczy i maszyny do zbioru siana. W 2020 roku w gospodarstwie zostały zamontowane panele fotowoltaiczne.
Gospodarstwo państwa Dybowskich oferuje szeroką gamę produktów z mleka koziego. Są to m.in.: świeże sery kozie (z czosnkiem niedźwiedzim, z bazylią, z czarnuszką, z suszonymi pomidorami, z żurawiną), twarożki, świeże sery wędzone, sery długodojrzewające, np. parmezan, sery pleśniowe typu camembert, z niebieską pleśnią , ser typu gouda, sery typu feta, ser typu halloumi, mleko kozie, kefir i jogurt kozi, masło i maślanka kozia.
Sery wytwarzane w gospodarstwie sprzedawane są w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) „Kozie Frykasy”.
Gospodarstwo ma stałe umowy ze sklepami, oferuje także swój towar na Eko Targu – Targ pietruszkowy w Krakowie. Poprzez strony internetowe – własne konto na Facebooku, jak również przyłączając się do ogólnopolskiej akcji zaopatrywania w zdrową, ekologiczną żywność bezpośrednio u dostawcy na stronie www.bezpośrednioodrolnika.pl, www.lokalnyrolnik.pl.