województwo: mazowieckie
powiat: przasnyski
gmina: Przasnysz
kod i poczta: 06-300 Przasnysz
produkcja roślinna: zboża, okopowe
produkcja zwierzęca: bydło mięsne
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny)
wybrane tematy prezentacji:

Inne

Posiadane certyfikaty i znaki jakości: QMP (system gwarantowania jakości mięsa wołowego)
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: AGROLIGA
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie

ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa
Agnieszka Janiec
Główny specjalista
agnieszka.janiec@modr.mazowsze.pl

663 270 058
lub 48/332 39 73

Data wpisu 12.02.2025

Państwo Tomaszewscy prowadzą gospodarstwo o powierzchni 75 ha. W gospodarstwie uprawiana jest: pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto, buraki cukrowe oraz kukurydza na ziarno  i kiszonkę. Trwałe użytki zielone zajmują powierzchnię 9 ha.

Gospodarstwo zajmuje się również chowem i hodowlą bydła mięsnego. Stado podstawowe liczy 30 krów mamek rasy Limousine. Objęte jest oceną użytkowości mięsnej prowadzoną przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.  Prowadzona jest również sprzedaż mięsa wołowego z gospodarstwa w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Bydło utrzymywane jest w systemie alkierzowym, w oborze wolnostanowiskowej na głębokiej ściółce z wybiegami przylegającymi do budynku. Dodatkowo krowy mają dostęp do wiaty pełniącej formę miejsca wypoczynkowego. Takie rozwiązanie pozwoliło na skorzystanie z dopłat do ekoschematu: dobrostan krów mamek utrzymywanych w pomieszczeniach lub w budynkach – zwiększonej co najmniej o 50% powierzchni bytowej w pomieszczeniach lub w budynkach.

Obora jest połączona ze stodołą pełniącą aktualnie rolę magazynu zbóż i pasz oraz miejsce przygotowywania pasz treściwych.

Najnowszą inwestycją w gospodarstwie jest magazyn na maszyny i płody rolne, wybudowany w 2023 roku. W ostatnim czasie gospodarstwo zmodernizowało również park maszynowy gdyż dotychczas używane sprzęty były stare, zużyte lub mało wydajne. Zmiana technologii uprawy  na bezorkową w pewnym stopniu wymusiła dostosowanie maszyn w gospodarstwie do tego typu uprawy. Znaczna część maszyn została kupiona z pomocą środków unijnych.

W roku 2023 gospodarstwo uczestniczyło w projekcie prowadzonym przez konsorcjum, w skład którego weszły Centrum Doradztwa Rolniczego, Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy. Projekt pod nazwą „Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych” obejmuje instalację specjalistycznej wagi w gospodarstwie oraz przeprowadzenie demonstracji w gospodarstwie dla trzech grup rolników. Wspomniana waga jest zainstalowana u krów mamek obok poidła. Krowy i cielęta z nimi przebywające zostały otagowane za pomocą specjalnych kolczyków. Za każdym razem gdy zwierzę wchodzi na wagę w celu napicia się wody, czytnik RFID sczytuje kolczyk i zapisuje na bieżąco w systemie zmierzoną masę ciała. Podczas jednego wejścia na wagę, pomiar jest wykonywany kilkukrotnie, co pozwala określić pobranie wody. Na podstawie analizy zebranych danych można określać przyrosty cieląt które i tak musieliśmy wykonywać w ramach oceny bydła mięsnego. Możemy również kontrolować zmiany kondycji  krów zależnie od okresu laktacji czy pory roku.

Państwo Tomaszewscy podjęli współpracę z Politechniką Warszawską i Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w ramach projektu mającego na celu opracowanie systemu monitorowania upraw na obecność agrofagów i niedoborów składników pokarmowych w uprawach  korzystając zdjęcia wykonane przy użyciu dronów, samolotów oraz satelit.

Rolnicze wykształcenie Pana Tomasza przekłada się na rozwój gospodarstwa oraz osiągnięcia.

 

 

Link do nagrania w ramach „Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych” https://agrobiznes.tvp.pl/79561081/20082024-1210, od 3:00 do 5:25