województwo: | warmińsko-mazurskie |
powiat: | olsztyński |
gmina: | barczewo |
produkcja roślinna: | zboża |
produkcja zwierzęca: | owce, inne |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Nasze Kulinarne Dziedzictwo |
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie
695 550 460
Gospodarstwo rolne NAD AREM, prowadzone jest przez mamę i córkę i od 30 lat specjalizuje się w hodowli kóz i przetwórstwie mleka koziego. Obecnie posiada około 500 kóz. W okresie od kwietnia do listopada kozy wypasane są na rozległych pastwiskach, co zapewnia im różnorodność pokarmu.
Gospodarstwo zaopatrzone jest w mleczarnię, chłodnię wyrobów gotowych, dojrzewalnię serów oraz całe zaplecze pozwalające na przetworzenie mleka w czasie dwóch godzin po udoju.
W produkcji nie używa się żadnych konserwantów ani ulepszaczy. Produkują twarożek, ser podpuszczkowy, ser podpuszczkowy w solance, ser serwatkowy (riccota), jogurt naturalny oraz masło.
Gospodarstwo Nad Arem należy do sieci Dziedzictwo Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.