województwo: warmińsko-mazurskie
powiat: olsztyński
gmina: barczewo
produkcja roślinna: zboża
produkcja zwierzęca: owce, inne
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie

ul Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn
Rodian Pawłowski
Starszy specjalista ds. produkcji zwierzęcej, chowu i hodowli trzody chlewnej
rodian.pawlowski@w-modr.pl

695 550 460

Data wpisu 30.11.2023

Gospodarstwo rolne NAD AREM, prowadzone jest przez mamę i córkę i od 30 lat specjalizuje się w hodowli kóz i przetwórstwie mleka koziego. Obecnie posiada około 500 kóz. W okresie od kwietnia do listopada kozy wypasane są na rozległych pastwiskach, co zapewnia im różnorodność pokarmu.

Gospodarstwo zaopatrzone jest w mleczarnię, chłodnię wyrobów gotowych, dojrzewalnię serów oraz całe zaplecze pozwalające na przetworzenie mleka w czasie dwóch godzin po udoju.

W produkcji nie używa się żadnych konserwantów ani ulepszaczy.  Produkują twarożek, ser podpuszczkowy, ser podpuszczkowy w solance, ser serwatkowy (riccota), jogurt naturalny oraz masło.

 

Gospodarstwo Nad Arem należy do sieci Dziedzictwo Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.