województwo: śląskie
powiat: częstochowski
gmina: Kamienica Polska
kod i poczta: 42-260 Kamienica Polska
produkcja roślinna: inne
produkcja zwierzęca: bydło mięsne, konie
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
inne rodzaje aktywności: Agroturystyka, Inne
wybrane tematy prezentacji:

:: Racjonalne gospodarowanie na TUZ

Inne

Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

Wyszyńskiego 70/126, 42-200 Częstochowa Oddział w Bielsku- Białej ul. gen. M. Boruty- Spiechowicza 24, 43-300 Bielsko- Biała
Agnieszka Kurcius
Specjalista ds. ekologii i ochrony środowiska
a.kurcius@odr.net.pl

792 275 002,
33 827 34 49

Data wpisu 28.06.2025

Gospodarstwo Pani Joanny Kubara zlokalizowane jest w województwie śląskim w miejscowości Kamienica Polska w powiecie częstochowskim. Jest to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne, które ukierunkowane jest na zapewnienie bazy paszowej dla utrzymywanych w nim zwierząt. Aktualnie w obiekcie prowadzona jest hodowla bydła mięsnego rasy Angus oraz Highland i koni różnych ras m.in. rasy fryzyjskiej, hanowerskiej, Oldenburg. Powierzchnia gospodarstwa ogółem wynosi około 60 ha użytków zielonych z czego ok. 40 ha stanowią grunty własne.

Gospodarstwo to zostało założone w 1981 roku przez Pana Romana i Dorotę Walenta- rodziców Pani Joanny. Z chwilą jego powstania obiekt stanowiły niecałe 4 ha ziemi. W powiększeniu obszaru gospodarstwa pomogli również dziadkowie Pani Joanny.  To dzięki ich pomocy gospodarstwo z roku na rok zwiększało swoją powierzchnię, a także zostały zakupione pierwsze sztuki owiec. Z biegiem czasu stado liczyło ponad 200 sztuk. Najpierw była to polska owca nizinna, z której pozyskiwano mięso oraz wtedy opłacalną wełnę. Z czasem jednak stado przekształcono na mięsną rasę Suffolk, której hodowla była wielokrotnie nagradzana.

W 1992 roku Pan Roman zakupił pierwszego konia rasy śląskiej dla córki Joanny i tym samym rozpoczął hobbistyczną hodowlę koni. Ponadto z tradycyjnego gospodarstwa konwencjonalnego 25 lat temu (tj. w 2000 roku) powstało gospodarstwo w pełni ekologiczne. Z uwagi na znaczny spadek opłacalności hodowli owiec ówczesny właściciel- pan Roman Walenta postanowił sprzedać owce i zakupił kilka sztuk krów rasy Angus czerwony.  Pomysł okazał się doskonały- stąd też hodowlę bydła w dalszym ciągu kontynuuje obecna właścicielka – pani Joanna. Aktualnie w gospodarstwie utrzymywanych jest ok. 85 sztuk bydła z czego 35 sztuk stanowią krowy mamki oraz około 40 sztuk koni.

Gospodarstwo już przed włączeniem do KSGD brało udział w projekcie realizowanym w ramach poddziałania „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” pn. „Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”.

Relację z wizyt z gospodarstwa wraz z filmikiem przygotowanym przez uczniów z Zespołu Szkół CKR w Żarnowcu uczestniczących w demonstracjach w obiekcie p. Joanny można znaleźć pod linkiem:

https://czwa.odr.net.pl/zrealizoweane-inwestycje/30-dodatki/6167-demonstracje-2023.html

Oprócz udostępniania gospodarstwa na potrzeby realizacji powyższego szkolenia i nie tylko, właścicielka obiektu pragnie nadal ulepszać prowadzoną hodowlę jak również zamierza pracować nad poszerzeniem możliwości sprzedaży pozyskiwanego z ekologicznej hodowli mięsa wołowego.

Warto zaznaczyć, że oprócz prowadzenia gospodarstwa nastawionego na wytworzenie bazy paszowej dla utrzymywanych zwierząt – w obiekcie tj. w poprzednim domu rodziców Pani Joanny prowadzona jest też działalność agroturystyczna.

Przy gospodarstwie działa również stajnia Koniczynka. Stąd też w  obiekcie należącym do Pani Joanny organizowane są również szkolenia z trenerami dotyczące pracy z końmi w tym dostosowania do ich psychiki oraz możliwości ruchowych- zgodne z biomechaniką. Ponadto realizowane są również warsztaty z fizjoterapii, psychologii i terapii koni i ludzi.

Należy również podkreślić, że prowadzone ekologicznie gospodarstwo było wielokrotnie nagradzane na szczeblu powiatowym, wojewódzkim i krajowym.

Z uwagi na długoletnią historię gospodarstwa warto docenić fakt, iż  jest to obiekt prowadzony rodzinnie, a także posiadający znaczne doświadczenie w prowadzeniu hodowli metodami ekologicznymi.