województwo: | mazowieckie |
powiat: | nowodworski |
gmina: | Nasielsk |
kod i poczta: | 05-191 Nasielsk |
produkcja roślinna: | zboża |
produkcja zwierzęca: | bydło mięsne |
inne rodzaje aktywności: | Usługi rolnicze |
wybrane tematy prezentacji: | Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania |
Posiadane certyfikaty i znaki jakości: | QMP (system gwarantowania jakości mięsa wołowego) |
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
663 270 058
lub 48/332 39 73
Pan Tomasz prowadzi 86-hektarowe gospodarstwo w województwie mazowieckim. Producent uprawia zboża jare, zboża ozime, kukurydzę z przeznaczeniem na kiszonkę oraz na ziarno. Ze względu na kierunek produkcji dużą część powierzchni gospodarstwa stanowią trawy na gruntach ornych oraz trwałe użytki zielone.
Rolnik zajmuje się chowem bydła mięsnego.
Właściciel gospodarstwa uczestniczył w projekcie badawczym „Od widelca do zagrody”. Celem projektu było zwiększenie innowacyjności i konkurencyjności polskiego sektora wołowiny, podniesienia jakości produktów wołowych, a tym samym zwiększenie konsumpcji mięsa wołowego w Polsce.
Uczestnicząc w projekcie rolnik doskonalił swoje umiejętności i poszerzał wiedzę na temat doboru ras oraz odpowiedniego żywienia.
Obecnie rolnik hoduje krowy rasy Siemental, które krzyżuje z innymi rasami. Pan Tomasz zdecydował się również na hodowlę krów rasy Wagyu. Ta japońska rasa bydła zalicza się do najdroższych na świecie, a jej chude mięso poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu jest wyjątkowym rarytasem poszukiwanym przez koneserów.
Pan Tomasz Rasiński jest Wiceprezesem Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Rolnictwo to jego pasja, dzięki czemu nie boi się wyzwań i wprowadza do swojego gospodarstwa nowe technologie. Rozwijając swoje gospodarstwo rolnik korzystał z funduszy unijnych.