województwo: świętokrzyskie
gmina: Włoszczowa
kod i poczta: 29-120
produkcja zwierzęca: bydło mięsne
gospodarstwa ekologiczne: ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), :: Sprzedaż bezpośrednia
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

:: bilansowanie materii organicznej w glebie, zmianowanie, płodozmian, nawożenie organiczne

Rolnictwo precyzyjne

:: Racjonalne gospodarowanie na TUZ

Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

26-200 Końskie, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30
Jarosław Nowak
Starszy specjalista ds. technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa
jaroslaw.nowak@sodr.pl

789 238 154

Data wpisu 5.11.2025

W Kurzelowie, malowniczej miejscowości położonej w pobliżu Pilicy, działa rodzinne gospodarstwo Łukasza i Magdaleny Krupińskich. Specjalizują się w ekologicznym chowie bydła mięsnego, prowadzonym zgodnie z wielopokoleniową tradycją.

Historia chowu sięga kilku pokoleń, a wiedza i doświadczenie przekazywane są z ojca na syna. To właśnie dzięki temu gospodarstwo wyróżnia się dbałością o każdy szczegół – od dobrostanu zwierząt po jakość finalnego produktu.

Stado wypasane jest na naturalnych łąkach rzecznych, będących częścią obszaru Natura 2000. Zwierzęta żywią się wyłącznie trawą i sianem – bez pasz treściwych czy przyspieszaczy wzrostu. Dzięki temu mięso dojrzewa naturalnie i zyskuje głęboki, autentyczny smak.

Od 31 sierpnia 2021 roku gospodarstwo prowadzi sprzedaż w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. W ofercie dostępne są różnorodne elementy mięsa wołowego: od steków, mostka i gulaszu, po podroby i rzadziej spotykane części, jak policzki czy ogon.

Sklepik Highland Beef Znad Pilicy mieści się w Kurzelowie, gdzie lokalni klienci mogą zaopatrzyć się w najwyższej jakości, surowe mięso wołowe – prosto od rolnika.