województwo: pomorskie
powiat: kartuski
gmina: Sierakowice
kod i poczta: 83-340 Sierakowice
produkcja roślinna: sadownicze, inne
gospodarstwa ekologiczne: wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw
wybrane tematy prezentacji:

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

:: nowe gatunki i odmiany cechujące się większą odpornością na niekorzystne warunki gospodarowania

:: odmiany tolerancyjne na suszę

Inne

Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu

Lubań, ul. Tadeusza Maderskiego 3 83-422 Nowy Barkoczyn
Jarosław Cichocki
Kierownik Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa
j.cichocki@podr.pl

797 010 602

Data wpisu 16.11.2023

Należące do Barbary i Marcina Lis rodzinne, ekologiczne gospodarstwo „Kaszubska Aronia”, jest położone na Kaszubach w malowniczej wsi Tuchlinek. Istnieje od 1947 roku. Obecni gospodarze, przejmując gospodarstwo od rodziców postawili na produkcję ekologiczną.

Zajmuje ponad 27 hektarów. W 2017 roku na powierzchni 22 ha została założona plantacja aronii czarnoowocowej odmiany NERO. W gospodarstwie istnieje również 1,5 hektarowy sad owocowy, gdzie rosną krzewy owocowe, głownie pigwa, pigwowiec, czarny bez, jabłka ,grusze, śliwki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, maliny oraz porzeczki.

Wszystkie uprawy sadownicze, prowadzone są w systemie rolnictwa ekologicznego. Pozostała cześć gospodarstwa, to użytki zielone. Uprawy położone są z dala od ruchliwych dróg oraz innych zanieczyszczeń.

Priorytetem dla Państwa Lis jest wytwarzanie żywności wysokiej jakości, zachowującej cenne witaminy i minerały. Już w drugim roku ekologicznej działalności rozpoczęto przetwórstwo rosnących w gospodarstwie owoców. Wytwarzane syropy i soki produkowane są w tradycyjny sposób – na parze, gdyż jest to jedna ze zdrowszych metod obróbki termicznej owoców. Produkowany jest również dżem aroniowy oraz przetwory łączące aronię z innymi różnymi uprawianymi owocami. W ten sposób powstają m.in. dżemy: aronia z jabłkiem, aronia ze śliwką, aronia z gruszką a nawet aronia z dynią. Państwo Lis ciągle poszerzają asortyment przerabiając owoce ze swojego gospodarstwa.

Właściciele „Kaszubskiej Aronii” są zaangażowani w propagowanie idei rolnictwa ekologicznego, chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem ze wszystkimi zainteresowanymi. Aktywnie uczestniczą w działalności Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych „BioPomorze”. Są uczestnikami w krótkim łańcuchu dostaw ,,Pomorska manufaktura smaków oraz sprzedają swój 1asortyment na gdańskim ,,BAZARZE NATURY.