województwo: | mazowieckie |
powiat: | żyrardowski |
gmina: | Puszcza Mariańska |
kod i poczta: | 96-330 Puszcza Mariańska |
produkcja roślinna: | zboża, strączkowe, sadownicze, inne |
produkcja zwierzęca: | inne |
gospodarstwa ekologiczne: | wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), Doświadczenia, prace badawcze, Usługi rolnicze, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw |
wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: gospodarowanie wodą, mała retencja, „oszczędne” nawadnianie :: redukcja emisji Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej :: odmiany tolerancyjne na suszę :: odmiany tolerancyjne na choroby, szkodniki |
Posiadane certyfikaty i znaki jakości: | „Poznaj Dobrą Żywność”, „Produkt polski” |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne, Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Sposób na Sukces |
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
663 270 058
lub 48/332 39 73
Kraina Czarnego Bzu to gospodarstwo rodzinne prowadzone od 30 lat przez Państwa Teresę i Andrzeja Lubeckich. Znajduje się na terenie powiatu żyrardowskiego.
To gospodarstwo ekologiczne o powierzchni 21 ha.
Uprawa bzu czarnego to główny kierunek produkcji i zajmuje powierzchnię 3,86 ha. Dodatkowo w gospodarstwie uprawiane są zboża i rośliny strączkowe.
Kwiaty, owoce oraz liście bzu czarnego zostają przetworzone na poziomie gospodarstwa. Kraina Czarnego Bzu prowadzi produkcję soków, syropów i herbatek z owoców i kwiatów czarnego bzu. Na liście produktów tradycyjnych i regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się: sok z czarnego bzu, herbatka z czarnego bzu oraz syrop z czarnego bzu. Państwo Lubeccy oferują niezwykle smaczne maślane ciasteczka z kwiatem z czarnego bzu, który jest dodawany zarówno do ciasteczek, jak i do lukru – całość wytwarzana jest według autorskiej receptury. Wytworzone produkty sprzedawane są w ramach rolniczego handlu detalicznego.
W 2018 roku zostały kupione do gospodarstwa suszarnie do suszenia owoców i warzyw. Posiadany budynek gospodarczy został przystosowany do uruchomienia działalności gospodarczej polegającej na suszeniu owoców i warzyw wyprodukowanych we własnym gospodarstwie oraz świadczenia usługi suszenia dla okolicznych gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną.
Gospodarstwo korzysta również z odnawialnych źródeł energii – na budynku gdzie znajduje się suszarnia zamontowano panele fotowoltaiczne.
Otwartość Państwa Lubeckich oraz chęć dzielenia się swoim doświadczeniem – to cechy właścicieli, które przyciągają do gospodarstwa grupy rolników zainteresowanych ekologiczną technologią uprawy bzu czarnego oraz jego przetwórstwem.
Państwo Lubeccy wciąż pogłębiają swoją wiedzę, uczestnicząc w warsztatach, w szkoleniach – głównie z zakresu sadownictwa.
Zapraszamy