województwo: mazowieckie
powiat: żyrardowski
gmina: Puszcza Mariańska
kod i poczta: 96-330 Puszcza Mariańska
produkcja roślinna: zboża, strączkowe, sadownicze, inne
produkcja zwierzęca: inne
gospodarstwa ekologiczne: wyłącznie ekologiczna produkcja roślinna
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), Doświadczenia, prace badawcze, Usługi rolnicze, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

:: gospodarowanie wodą, mała retencja, „oszczędne” nawadnianie

:: redukcja emisji

Postęp biologiczny w produkcji roślinnej i zwierzęcej

:: odmiany tolerancyjne na suszę

:: odmiany tolerancyjne na choroby, szkodniki

Posiadane certyfikaty i znaki jakości: „Poznaj Dobrą Żywność”, „Produkt polski”
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne, Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Sposób na Sukces
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie

ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa
Agnieszka Janiec
Główny specjalista
agnieszka.janiec@modr.mazowsze.pl

663 270 058
lub 48/332 39 73

Data wpisu 16.03.2022

Kraina Czarnego Bzu to gospodarstwo rodzinne prowadzone od 30 lat przez Państwa Teresę i Andrzeja Lubeckich. Znajduje się na terenie powiatu żyrardowskiego.

To gospodarstwo ekologiczne o powierzchni 21 ha.

Uprawa bzu czarnego to główny kierunek produkcji i zajmuje powierzchnię 3,86 ha. Dodatkowo w gospodarstwie uprawiane są zboża i rośliny strączkowe.

Kwiaty, owoce oraz liście bzu czarnego zostają przetworzone na poziomie gospodarstwa. Kraina Czarnego Bzu prowadzi produkcję soków, syropów i herbatek z owoców i kwiatów czarnego bzu. Na liście produktów tradycyjnych i regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się: sok z czarnego bzu, herbatka z czarnego bzu oraz syrop z czarnego bzu. Państwo Lubeccy oferują niezwykle smaczne maślane ciasteczka z kwiatem z czarnego bzu, który jest dodawany zarówno do ciasteczek, jak i do lukru – całość  wytwarzana jest według autorskiej receptury. Wytworzone produkty sprzedawane są w ramach rolniczego handlu detalicznego.

W 2018 roku zostały kupione do gospodarstwa suszarnie do suszenia owoców i warzyw. Posiadany budynek gospodarczy został przystosowany do uruchomienia działalności gospodarczej polegającej na suszeniu owoców i warzyw wyprodukowanych we własnym gospodarstwie oraz świadczenia usługi suszenia dla okolicznych gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną.

Gospodarstwo korzysta również z odnawialnych źródeł energii – na budynku gdzie znajduje się suszarnia zamontowano panele fotowoltaiczne.

Otwartość Państwa Lubeckich oraz chęć dzielenia się swoim doświadczeniem – to cechy właścicieli, które przyciągają do gospodarstwa grupy rolników zainteresowanych ekologiczną technologią uprawy bzu czarnego oraz jego przetwórstwem.

Państwo Lubeccy wciąż pogłębiają swoją wiedzę, uczestnicząc w warsztatach, w szkoleniach – głównie z zakresu sadownictwa.

 

Zapraszamy