województwo: podkarpackie
powiat: lubaczowski
gmina: Lubaczów
kod i poczta: 37-625 Krowica Sama
produkcja roślinna: zboża
produkcja zwierzęca: bydło mleczne
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: Zakład przetwórczy
wybrane tematy prezentacji:

Formy wspólnego gospodarowania

Inne

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: AGROLIGA
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

36-040 Boguchwała, ul. Suszyckich 9
Dariusz Kamiński
Główny specjalista d.s. przedsiębiorczości i wiejskiego gospodarstwa domowego
dariusz.kaminski@podrb.pl

723 977 393
17 87015 57

Data wpisu 20.09.2021

Działalność przetwórczą LEDA- SER prowadzi od 2013 r. O jej powstaniu zadecydowały głównie cena mleka oddawanego do mleczarni oraz chęć stworzenia rodzinnego przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją i sprzedażą serów. Po licznych szkoleniach, kursach odbywających się w kraju (Kaszuby, Zakopane), jak również poza jego granicami (Szwajcaria, Włochy), rozpoczęli swoją przygodę z serowarstwem.
Oferta LEDA- SER obejmuje sery wędzone, białe z czarnuszką, czosnkiem i papryką oraz ziołowe, makaron serowy, masło domowe, a także sery ziołowe panierowane w papryce, czosnku niedźwiedzim oraz pieprzu cytrynowym. Leda-Ser produkuje sery z mleka od krów z własnego gospodarstwa rolnego oraz od sprawdzonego dostawcy. Produkcja odbywa się pod nadzorem weterynaryjnym i spełnia normy unijne. Wyroby firmy cieszą się popularnością wśród klientów a także są nagradzane w licznych konkursach i na targach. Ich produkt „SER WÓLCZAN” został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
Mając na uwadze rozwój przedsiębiorstwa oraz zwiększenie jej konkurencyjności na rynku regionalnym, Leszek Jakimowicz zdecydował się skorzystać ze środków pomocowych. Dzięki realizacji operacji pn. „Wzrost konkurencyjności firmy Leszek Jakimowicz LEDA-SER poprzez modernizację budynku oraz zakup maszyn”, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, podniesiony został standard budynku firmy oraz unowocześniono technologię produkcji serów.
Lista nagród i wyróżnień jest długa. Niektóre z nich to:
1. Licencja uprawniająca do posługiwania się godłem promocyjnym AGRO POLSKA
2. Wpis na listę produktów tradycyjnych dla sera Wólczan 2018
3. Certyfikat członkostwa w kastrze PODKARPACKIE SMAKI
4. Laureat konkursu PODKARPACKIE SMAKI
5. Dyplom udziału w konkursie NASZE DOBRE PODKARPACKIE 2015
6. Dyplom udziału w konkursie NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO- SMAKI REGIONÓW 2016
7. NAJLEPSZY PRODUKT PODKARPACKI – za ser dojrzewający 2016 r.
8. Mistrz Wojewódzki AgroLigi 2020 w kategorii: Firmy

Tradycyjnie, zdrowo i smacznie – to dewiza firmy rodzinnej Leda Ser z Wólki Krowickiej, produkującej najwyższej klasy sery, co potwierdzają przede wszystkim zadowoleni klienci.