| województwo: | |
| gmina: | Czempiń |
| kod i poczta: | 64-020 Czempiń |
| produkcja roślinna: | zboża, okopowe, strączkowe, oleiste |
| produkcja zwierzęca: | trzoda chlewna |
| inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: Sprzedaż bezpośrednia |
| wybrane tematy prezentacji: | Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu :: gospodarowanie wodą, mała retencja, „oszczędne” nawadnianie :: uprawa konserwująca |
Gospodarstwo położone jest w południowej części województwa wielkopolskiego i zajmuje powierzchnię około 70 ha. Gleby należą do klas bonitacyjnych od II do VI, co pozwala na prowadzenie zróżnicowanej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Gospodarstwo prowadzi produkcję w systemie konwencjonalnym, bez certyfikacji ekologicznej, z zachowaniem zasad racjonalnego gospodarowania zasobami naturalnymi oraz wykorzystaniem nowoczesnych technologii w uprawie i hodowli.
W strukturze zasiewów dominują zboża oraz rośliny oleiste i wysokobiałkowe uprawiane są między innymi pszenica, pszenżyto, kukurydza, soja i rzepak.
Produkcja zwierzęca ukierunkowana jest na chów trzody chlewnej w oparciu o rasy mieszańcowe, w tym Danbred oraz linie WBP × PBZ i P90 Excelium. Stado liczy ponad 250 sztuk, obejmując lochy, prosięta, warchlaki oraz tuczniki. Pasze przygotowywane są we własnym zakresie z komponentów pochodzących z gospodarstwa głównie pszenica, pszenżyto oraz makuch sojowy i rzepakowy, uzupełniane mieszanką MPU Lira. Do przygotowania pasz wykorzystywane są urządzenia: śrutownik, mieszalnik oraz ekstruder.
Gospodarstwo prowadzi dodatkowo działalność przetwórczą — z własnego rzepaku produkuje olej rzepakowy (tłaczony na zimno) dostępny w opakowaniu 500 ml pod marką A.J. Eko Projekt & RHD. Dzięki temu rozszerza ofertę produktów rolnych o wartość dodaną i tworzy przykłady krótkiego łańcucha dostaw, co wzbogaca profil demonstracyjny obiektu.
