województwo: | podkarpackie |
powiat: | krośnieński |
gmina: | Dukla |
kod i poczta: | Mszana 44/2 38-454 Tylawa |
produkcja zwierzęca: | bydło mleczne, inne |
gospodarstwa ekologiczne: | ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo, :: Zakład przetwórczy, :: MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona), :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny) |
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: | Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne |
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
723 977 393
17 87015 57
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” z Mszany położone jest na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczad w okolicach Przełęczy Dukielskiej.
Gospodarstwo jako główną działalność prowadzi hodowlę kóz oraz przetwórstwo mleka koziego.
Tereny wypasów to jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki czemu mleko kozie i sery mają bogate właściwości odżywcze i zdrowotne. Kozie mleko jest doskonałe dla dzieci i alergików. Sery kozie są źródłem wartości odżywczych takich jak wapń, kwas foliowy, witaminy i sole mineralne.
Z początkiem lat 2000-ych Waldemar Maziejuk, najpierw na małą skalę, zaczął produkować tradycyjne sery – bundze, bryndze, wołoskie – jeszcze wtedy zwane oscypkami. Równocześnie rozpoczęła się, trwająca do dziś hodowla ekologiczna kóz.
W 2011 zarejestrowany został zakład serowarski – prowadzący produkcję tradycyjnych serów w nowoczesnym zakładzie. Celem jest utrzymanie wciąż żywych tradycyjnych receptur.
Zasady przyświecające temu to:
– niskie przetworzenie surowców
– jak najprostszy skład
– brak pasteryzacji
– tylko ekologiczne składniki
– prostota przy zachowaniu najwyższych standardów higienicznych.
Specjalnością gospodarstwa jest tradycyjne przetwórstwo mleka niepasteryzowanego, niczym domowy wyrób serów. W ofercie znajdują się sery białe, sery podpuszczkowe (bundz i bryndza), sery dojrzewające, sery wołoskie i farmerskie, twarożki, domowe masło, surowe mleko, serwatka W gamie bio-wyrobów znajdują się: sery kozie wołoskie (wędzone i naturalne), bundze kozie (wędzone i naturalne), bryndza kozia, sery łemkowskie (wędzone i naturalne), bundze łemkowskie (wędzone i naturalne), bryndza łemkowska.
Od 2002 roku gospodarstwo rolne nieustannie jest pod kontrolą jednostek certyfikujących. Od 2011 zarejestrowany warsztat serowarski również jest certyfikowany.
W roku 2005 Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” sukcesywnie dokonuje rejestracji produktów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
Dane kontaktowe:
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA
Adres: Waldemar, Tomasz, Wawrzyniec i Albert Maziejukowie
Mszana, gm. Dukla, Podkarpacie (okolice Magurskiego Parku Narodowego)
Kontakt tel: +48 530 245 309
e-mail: info@serykozie.pl