województwo: podkarpackie
powiat: mielecki
gmina: Mielec
kod i poczta: 39-300 Mielec
produkcja roślinna: miododajne
produkcja zwierzęca: inne
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: Zakład przetwórczy, :: RHD (Rolniczy Handel Detaliczny), :: Sprzedaż bezpośrednia, Uczestnictwo w tworzeniu krótkich łańcuchach dostaw
osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: AGROLIGA, Sposób na Sukces
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

36-040 Boguchwała, ul. Suszyckich 9
Dariusz Kamiński
Główny specjalista d.s. przedsiębiorczości i wiejskiego gospodarstwa domowego
dariusz.kaminski@podrb.pl

723 977 393
17 87015 57

Data wpisu 6.12.2023

Pasieka została założona przez Jacka Warcholaka w 2013 roku. Właściciel posiada zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią i rolniczy handel detaliczny. Obecnie posiada 150 rodzin pszczelich, których średnia wydajność wynosi 20-23 kg miodu. Matki są wychowywane samodzielnie w pasiece przez rodziny pszczele i właściciela. Pasieka jest pasieką wędrowną, a średnia odległość transportu uli w roku wynosi 150 km. W sezonie pszczoły korzystają głównie z pożytków żurawinowych, akacjowych, lipowych grykowych i wrzosowych. Oprócz wymienionych wcześniej pożytków pasieka produkuje ponadto miody smakowe: z pigwowcem, z rokitnikiem, z cytryną, z truskawką, z aronią, z borówki amerykańskiej, z jeżyną i z różą. Ponadto pasieka ma w swojej ofercie miody z ekologicznymi owocami liofilizowanymi w różnych smakach sprzedawane na terenie całego kraju. Do pozostałych produktów wytwarzanych przez pasiekę możemy zaliczyć: pierzgę, pyłek kwiatowy, kit pszczeli, mleczko pszczele, propolis, mydło z woskiem pszczelim, świece z woski pszczelego, czekolady z pyłkiem pszczelim i octy smakowe na miodzie. Właściciel pasieki posiada odpowiednio przystosowany budynek do przeprowadzania leczniczej uloterapii, którą zamierza w przyszłości rozbudowywać.
Szczególne osiągnięcia firmy:
Finalista konkursu Sposób na Sukces 2023
Finalista konkursu AgroLiga 2023
Finalista Ogólnopolskiego Konkursu Pszczelarz Roku w latach 2017, 2018 i 2019
II Miejsce w konkursie pn. „Najlepsze stanowisko wystawiennicze w Miasteczku e-bazarkowym”
Grand Prix w Konkursie Karpaty na widelcu za najlepszy miód na Podkarpaciu
Posiadanie certyfikatu: „Dbałość o zdrowie rodzin pszczelich w pasiekach województwa podkarpackiego”
Posiadanie certyfikatu: „Gospodarka pasieczna na Podkarpaciu”

Swoim zasięgiem działania Pasieka Maciejka obejmuje województwa małopolskie i podkarpackie. Właściciel rozstawia swoje ule w Niepołomicach, Ustrzykach Dolnych, Pstrągowej, Wrzawie i Radomyślu nad Sanem.
Oferta pasieki jest skierowana głównie do odbiorców indywidualnych, którzy kupują produkty pszczelarskie do spożycia lub użytku osobistego. Są to również osoby zainteresowane zdrowym stylem życia, naturalnymi produktami, lokalnymi produktami spożywczymi lub produktami naturalnej pielęgnacji.
Konkurencja stymuluje właściciela do wprowadzania innowacji i różnorodności produktów aby wyróżnić się na rynku i przyciągnąć klientów.
Właściciel stara się współpracować w ramach partnerstwa z lokalnymi producentami wytwarzającymi lokalne produkty podejmując wspólne działania promocyjne, wymianę informacji czy wspólne zamówienia surowców. Od początku starał się kreować silną, rozpoznawalną na rynku markę. Stworzył unikalną nazwę dla swoich produktów pszczelich i zaprojektował logo, które reprezentuje firmę. Właściciel buduje relacje z klientami dzieląc się z nimi historiami i wartościami związanymi z produktami pszczelimi i opowiada o pasji pszczelarza, trosce o środowisko naturalne, roli pszczół w ochronie ekosystemu i wytwarzaniu zdrowego jedzenia. Utrzymuje regularną komunikację z klientami za pośrednictwem stron internetowych, mediów społecznościowych, newsletterów, czy udziału w lokalnych targach i wydarzeniach związanych z pszczelarstwem. Zdobywa klientów poprzez degustacje, udostępnianie próbek i tworzenie opisów smakowych i aromatycznych.
Pszczelarz prowadzi również edukację dla konsumentów. Organizuje warsztaty, szkolenia i prelekcje na temat pszczelarstwa, roli pszczół w przyrodzie czy korzyści zdrowotnych produktów pszczelich.