województwo: | dolnośląskie |
powiat: | trzebnicki |
gmina: | Żmigród |
kod i poczta: | 55-140 |
produkcja roślinna: | warzywa |
inne rodzaje aktywności: | Przetwórstwo |
wybrane tematy prezentacji: | Inne |
Posiadane certyfikaty i znaki jakości: | „Produkt polski” |
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
71 339 86 56 wew. 216
Gospodarstwo rolne Michała Sznajdera zajmuje się produkcją kiszonek z własnych upraw oraz ich sprzedażą. Jest to gospodarstwo rodzinne prowadzone przez Pana Michała wraz z całą rodziną.
Gospodarstwo zostało założone w latach 50-tych ubiegłego wieku przez dziadka Pana Michała, Stefana Sznajdera. To właśnie Pan Stefan zapoczątkował trwającą do dziś tradycje kiszenia warzyw. Uprawa, zbiór i późniejsze przetwórstwo obywa się wyłącznie w wewnątrz gospodarstwa bez udziału zewnętrznych surowców. Pola rzeczonego gospodarstwa znajdują się na terenach Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy, czyli jednego z najcenniejszych terenów Dolnego Śląska pod względem wartości przyrodniczych.
Produkty pochodzące z gospodarstwa Pana Michała pozbawione są jakichkolwiek konserwantów czy chemicznych dodatków. Warzywa kiszone są tylko w naturalny, tradycyjny sposób znany przez naszych przodków. Gospodarstwo specjalizuje się w kiszonej kapuście oraz kiszonych ogórkach. Państwo Sznajder prowadzą gospodarstwo o pow. 62 ha zajmujące się od trzech pokoleń uprawą warzyw i produkcją kiszonek. Uprawiają głownie ogórki, kapustę i buraki oraz warzywa pomocnicze: koper, czosnek i marchew.
Kiszone warzywa pochodzące z gospodarstwa Pana Michała Sznajdera zostały oznaczone wieloma nagrodami i certyfikatami miedzy innymi: Orły Wprost 2019, Żmigrodzki Smok Sukcesu 2017, certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” i wiele innych. Od kwietnia 2016 roku gospodarstwo należy do międzynarodowej sieci Dziedzictwo Kulinarne, promującej zdrową i lokalną żywność. Gospodarstwo jest zaznaczone na mapie szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”. Wszystkie produkty pochodzące z gospodarstwa są odznaczane logiem „Produkt Polski” potwierdzającym jakość i pochodzenie produktu.
Gospodarstwo aktywnie uczestniczy w promowaniu polskich produktów i zdrowych zachowań żywieniowych.
Spotkania: corocznie „ogórkorwanie” zbiór ogórków na polu rolnika.
Warsztaty dla dzieci i dorosłych (przedszkola, szkoły, grupy, firmy): warsztaty kiszenia ogórków, kapusty i buraczków..