województwo: świętokrzyskie
powiat: Kielce
gmina: Szydłów
kod i poczta: 28-225
produkcja roślinna: sadownicze
inne rodzaje aktywności: Przetwórstwo, :: Sprzedaż bezpośrednia
wybrane tematy prezentacji:

Technologie przyjazne środowisku i przeciwdziałające zmianom klimatu

osiągnięcia / wyróżnienia w konkursach: Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Kontakt za pośrednictwem doradcy:

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

26-200 Końskie, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30
Jarosław Nowak
Starszy specjalista ds. technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa
jaroslaw.nowak@sodr.pl

789 238 154

Data wpisu 2.12.2022

Winnica „Avra”  położona  jest niespełna 4 km od Szydłowa – miejscowości często nazywanej śliwkową  stolicą Polski, a to za sprawą sadów śliwkowych, których w jej okolicy jest ponad 1000ha oraz suszonej śliwki szydłowskiej, która  została uznana przez Komisję Europejską za produkt regionalny przez co uzyskała znak unijny Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także zapierających  dech w piersiach  widoków pól w okresie majowego kwitnienia sadów śliwowych. Szydłów bywa również nazywany „polskim Carcassonne”, bowiem zachował się tutaj XIV-wieczny układ urbanistyczny  średniowiecznego miasta z  murami obronnymi. Winnica „Avra” jako gospodarstwo enoturystyczne również wpisuje się w uatrakcyjnienie turystyczne tego terenu. Powstała w 2012 roku. Zajmuje ponad 1ha powierzchni, na której posadzonych jest 6 tys. krzewów winorośli. Właściciele wykorzystując zdobyte za granicą doświadczenie nastawili się na naturalny sposób uprawy i ochrony roślin. Podczas zbiorów każde grono jest starannie selekcjonowane, co zapewnia najwyższą  jakość owoców przeznaczonych do produkcji wina. Starania właścicieli zostały zwieńczone sukcesem na Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis w Łańcucie, gdzie otrzymali swój pierwszy złoty medal za wino różowe Alpeviol. Kolejny, również złoty medal za wino białe półsłodkie Girassol uzyskali w 2016 roku na  Międzynarodowym Konkursie PIWI na Morawach oraz I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Właściciele  prowadzą również sprzedaż swoich win na miejscu w winnicy.